Caută
Close this search box.

Doi oficiali din provincia Hubei, epicentrul epidemiei de coronavirus, concediaţi. Bilanţul deceselor depăşeşte 1.000

Doi oficiali de rang înalt au fost concediaţi în provincia Hubei din China, epicentrul epidemiei de coronavirus, în timp ce numărul deceselor cauzate de acest virus a depăşit marţi pragul de 1.000, a anunţat presa oficială, potrivit DPA.

Zhang Jin, secretarul Partidului Comunist al comisie de sănătate din provincia Hubei, şi directorul comisiei, Liu Yingzi, au fost concediaţi de Comitetul Permanent al Partidului Comunist din Hubei, forul decizional suprem din provincie, potrivit publicaţie People’s Daily, organul de presă al PC Chinez.

Atribuţiile celor două funcţii vor fi preluate de directorul adjunct al Comisiei Naţionale de Sănătate, Wang Hesheng, un susţinător al preşedintelui Xi Jinping, care a fost numit săptămâna trecută membru al Comitetului Permanent al provinciei.

Decizia survine în urma unui val de critici publice la adresa oficialilor din provincie precipitate de decesul medicului Li Wenliang. Li a fost unul dintre cei opt medici reţinuţi de poliţia din Wuhan pentru ”răspândirea de informaţii false” după ce a alertat şi alte persoane în legătură cu noul virus care provoacă afecţiuni respiratorii. Li, în vârstă de 34 de ani, a contractat boala de la unul dintre pacienţi săi şi a decedat săptămâna trecută.

Luni, 108 persoane au decedat din cauza virusului, potrivit datelor comunicate de autorităţile sanitare ale ţării, un bilanţ superior celui înregistrat în ziua precedentă, care consemnează 97 de decese.

Comisia Naţională de Sănătate a anunţat că 103 dintre cele 108 noi decese s-au produs în Hubei. Bilanţul total a ajuns acum la 1.016 decese.

În acelaşi interval de 24 de ore, 2.478 de noi îmbolnăviri au fost confirmate pe teritoriul Chinei, totalul cazurilor ajungând la 37.626. Doar în provincia Hubei, numărul cazurilor confirmate a depăşit 30.000.

De la debutul epidemiei în decembrie, virusul s-a răspândit în peste 20 de ţări, dar până în prezent s-au produs doar două decese în afara Chinei continentale.

În capitala provinciei Wuhan, epicentrul crizei, rata mortalităţii este de peste 4%, potrivit statisticilor oficiale. În alte regiuni din ţară, cum ar fi provincia sudică Guangdong, rata de deces oficială este de sub 1%.

Operatorul de croaziere Royal Caribbean a instituit o interdicţie temporară a tuturor pasagerilor care deţin paşapoarte de China, Hong Kong sau Macao. Restricţiile au fost impuse după amplasarea în carantină a mai multor nave de croazieră, după ce s-au descoperit cazuri de infectare în rândul pasagerilor şi echipajului.

Potrivit noii politici, adusă la cunoştinţa publicului pe contul de Twitter al companiei, Royal Caribbean nu va permite urcarea la bordul navelor sale a niciunui pasager, indiferent de cetăţenie, dacă acesta a vizitat China continentală, Hong Kong sau Macao în ultimele 15 zile.

Perioada de incubaţie fără simptome a virusului se crede că ar dura până la 14 zile, timp în care poate fi transmis altor persoane, deşi potrivit unei cercetări publicate luni de experţi chinezi, perioada de incubaţie ar putea ajunge şi până la 24 de zile.

Nava de croazieră Diamond Princess, operată de Carnival Cruise, rămâne în carantină în largul coastei Yokohama, Japonia. Cel puţin 135 de cazuri de infectare au fost confirmate la bordul navei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri