Caută
Close this search box.

Fost ministru PSD al Justiţiei cere eliminarea politrucilor din Curtea Constituţională!

curtea constituţională

Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, afirma că decizia CCR prin care a fost declarată că neconstituţionala decizia lui Iohannis de a-l propune ca premier pe Orban este greu de înţeles.

„Printre primele lucruri pe care le-am învăţat la drept a fost şi principiul că ‘Deciziile CCR nu se comentează ci se aplica’… dar sincer, în ultima vreme, sunt unele decizii ale CCR care sunt cam greu de înţeles, ca să mă exprim elegant. Cred că e momentul pentru revizuirea urgenţă a Constituţiei!”, a scris Birchall, pe Facebook.

CCR a emis un comunicat oficial de presă în care anunţa că „Preşedintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru”.

Comunicatul integral:

În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curţii Constituţionale, investit în temeiul dispoziţiilor art.146 lit.e) din Constituţie şi ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum şi ale art.34, art.35 şi art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere cererile de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de preşedintele Senatului şi de preşedintele Camerei Deputaţilor.

În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituţională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedintele României şi Parlamentul României, în legătură cu
desemnarea de către Preşedintele României a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuţiei prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri