Caută
Close this search box.

Nici un specialist Elcen sau Radet nu confirmă sabotajul invocat de Gabriela Firea

firea

Acuzaţiile Gabrielei Firea, conform căreia zeci de mii de bucureşteni au rămas fără apă caldă şi căldură, ca urmare a unui sabotaj pus la cale de PNL, nu sunt confirmate de specialiştii de la ELCEN şi RADET.

Cei de la RADET, aflaţi în subordinea Primăriei, au fost împiedicaţi de directorul RADET să vorbească, însă cei de la ELCEN au explicat ce s-a întâmplat în realitate.

Directorul CET Sud, Florin Nicu, a explicat pentru ce s-a petrecut în centrală, în noaptea de vineri, 7 februarie, şi în dimineaţa zilei de sâmbătă, 8 februarie.

„Noi livrăm apa la parametri de temperatură şi presiune solicitaţi de Termoenergetica. În seara de vineri, 7 decembrie, livrăm pe magistrala tur 7.500 de tone de apă pe oră, la 97-98 de grade.

Presiunea era de 4,2 bari pe magistrala de tur (prin care apa este transportată de la CET până la punctele termice – n.red) şi de 1,5 bari pe magistrala de retur (prin care apa se întoarce la CET – n.red.).

Termoenergetica a înregistrat o avarie. Dispecerul nostru a notat-o. Se vede din registrul dispecerului că nu se ştia clar pe ce magistrala era avaria. Se ştia doar că e pe Magistrala 2 sau pe Magistrala 3.

De ce? Din cauză că debitul de apă care se ducea pe acele magistrale creştea. Atunci când ai o spărtură mare, apa se duce într-acolo cu precădere. Or, când s-a constatat că debitul pe Magistralele 2 şi 3 creşte, în comparaţie cu celalata magistrala (magistrala 1, care iese din CET Sud prin altă parte – n.red.), ne-am dat seama că era o problemă”, a precizat Florin Nicu.

Directorul CET Sud susţine, însă, că ţevile Termoenergetica se sparg cam o dată la 3 zile. Aşa că dispecerul a procedat cu calm.

„Se poate vedea pe diagrama scădere de presiune, atât pe magistrala de tur, cât şi pe cea de retur. Dădeam apa spre avarie – alimentăm defectul, cum spune noi – şi deci presiunea a scăzut.

Or, interesul meu este că presiunea în conductele Termoenergetica să rămână constantă. Cine susţine că am face ceva ca să spargem ţevile Termoenergetica nu înţelege un aspect simplu: un dezechilibru al sistemului de distribuţie (adică o avarie la conductele Termoenergetica – n.red), dăunează şi functionatii CET-urilor. Doar n-o să spună cineva că am luat decizii ca să ne sabotăm chiar pe noi!

Iniţial, că sistemul să reziste, Termoenergetica ne-a cerut apa de adaos la nivelul a 1.000 de tone pe oră. Asta înseamnă că noi băgăm o cantitate de apă de 1.000 de tone pe oră în plus, din CET. Asta, ca să reuşim să se menţină presiunea în conducte, chiar dacă din ele curge apa. Am mers aşa vreo 2 ore şi jumătate.

Dar, dacă menţin presiunea, celor de la Termoenergetica le poate fi mai greu să izoleze porţiunea de ţeava spartă. Aşa că – în coordonare cu cei de la Termoenergetica, aşa cum lucrăm mereu – am oprit şi repornit pompe. Am oprit şi cazanul cu apă fierbuinte (CAF) nr. 4, pentru că acesta nu funcţionează decât dacă îi asiguri o anumită cantitate de apă. Şi nu i-o asigurăm.

Am repornit CAF 4 abia pe la 3:30 dimineaţa şi lucrurile reîncepuseră să meargă normal, să spunem aşa. A existat acea variaţie de temperatură dimineaţa, este adevărat. O recunoaştem. Dar atunci când opreşti şi repornesti CAF-uri, aceste variaţii apar. Şi sunt cunoscute inclusiv de partenerii noştri de la Termoenergetica (fosta RADET) cu care lucrăm de ani de zile.

Dacă nu reuşeam să ţinem presiunea constantă, să spunem că mai puteam fi acuzaţi de ceva. Deşi oricum conductele ar trebui să reziste şi la presiuni mai mari! Dar aşa? Pentru o variaţie de temperatură, să spui că din cauza noastră s-a spart ţeavă? Păi e normal să se spargă ţeava la o temperatură ca asta? În urmă cu vreo 5 ani, comanda RADET apa la 115 grade! Iarna trecută am avut comenzi de 102-105 grade! Şi acum se sparge ţeavă?

Există o situaţie în care într-adevăr s-ar fi putut întâmpla. Atunci când se atinge temperatura de vaporizare a apei. Dar n-a fost cazul. La presiunea cu care livrăm noi, ca să se ajungă într-o astfel de situaţie, temperatura apei trebuia să ajungă pe la 160 de grade, potrivit diagramei de vaporizare. N-a fost cazul.

Să se spună acum că am sabotat noi sistemul, în condiţiile în care, de regulă, facem ce putem ca să susţinem distribuţia (realizată de Termoenergetica)? Să se spună că ne-a cerut cineva politic să dăm apă mai fierbinte ca să spargem ţevile Termoenergetica, când şi nouă ne fac rău avariile respective? E jignitor pentru noi, cei care lucrăm în sistem de atâţia ani”, a mai spus directorul CET Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri