Caută
Close this search box.

Valer Dorneanu explică: Desemnarea unui candidat ca premier care nu vrea să fie validat Guvernul nu e în spiritul Constituției

valer dorneanu

Desemnarea unui candidat ca premier care nu vrea să fie validat Guvernul nu e în spiritul Constituției, a declarat luni seara, la Antena 3, Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale.

Sunt mulţumit de remarcile preşedintelui, care a spus că va aştepta motivarea CCR şi apoi va decide. Nu ştiu unde s-a înţeles că noi am spus că preşedintele nu putea să îl desemneze pe Ludovic Orban sau că preşedintele nu are voie să desemneze orice altă persoană. Potrivit art 101 din Constituţie, preşedintele după căderea unui Guvern propune Parlamentului o persoană care să fie degajată de dialogul dintre preşedinte şi partide, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate care să formeze Guvernul. Ce am reproşat noi este faptul că persoana nominalizată nu a fost propusă pentru a forma un Guvern, ci a fost propus, cum declară şi candidatul, ca să pice„, a afirmat Valer Dorneanu.

Președintele CCR a spus că în decizia dată luni sunt și soluții pentru a ieși din această criză.

Cauza ivirii conflictului este interpretarea greşită a articolului 101, potrivit căruia propunerea de nominalizare a unui premier trebuie făcută cu speranţa, nu cu convingerea, că acesta va fi apt pentru a coagula o majoritate pentru formarea unui Guvern. Apropo de principiul colaborării loiale între autorităţi, constat că este mereu invocat, dar des încălcat. Am recomandat ca preşedintele să procedeze conform articolului 101 şi să desemneze un nou candidat. Nu vă spun cine să fie acest candidat, nici dacă această candidatură este valabilă, ci doar că el trebuie să respecte spiritul Constituţiei”, a mai spus Dornenau în emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri