Avocaţii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, încarcerat în prezent într-o închisoare din Marea Britanie, intenţionează să ceară miercuri unui tribunal din Londra eliberarea acestuia pe cauţiune, argumentând că el riscă să contracteze COVID-19 în închisoare, potrivit dpa.

Reprezentanţi ai mişcării „Nu-l extrădaţi pe Assange!”, susţinută de WikiLeaks, au declarat că avocaţii vor arăta în tribunal că închisorile britanice sunt pasibile de a deveni „epicentre de propagare a COVID-19 din cauza suprapopulării şi a însuşirii noului coronavirus de a se propaga în spaţii închise”.

Massimo Moratti, director adjunct pentru cercetare al Amnesty International pentru Europa, a declarat că solicitările avocaţilor lui Assange „trebuie să fie examinate riguros” de către instanţă.

„Persoanele cu afecţiuni medicale subiacente şi cele în vârstă ar trebui luate imediat în considerare pentru alternative la detenţie dacă nu constituie o ameninţare pentru sine sau pentru societate şi ar trebui să existe o prezumpţie de eliberare pentru persoanele acuzate de o infracţiune în aşteptarea procesului”, a apreciat Moratti.

Instanţa Woolwich Crown Court din Londra a amânat audierea unei cereri de extrădare a SUA pentru Assange la 27 februarie, după patru zile în care s-a concentrat asupra faptului dacă presupusele sale infracţiuni au fost sau nu de natură politică.

Noua audiere urma să aibă loc la 18 mai, dar epidemia de coronavirus face probabilă amânarea sa.

Ministerul Justiţiei american a declarat că în SUA rezidentul australian Julian Assange, de 48 de ani, este acuzat de complot împreună cu fostul analist al serviciilor americane de informaţii Chelsea Manning pentru scurgerea unei cantităţi importante de informaţii clasificate în 2010.

Avocaţii lui Assange susţin că extrădarea sa ar trebui blocată în conformitate cu legislaţia britanică, deoarece Washingtonul îl urmăreşte din „motive politice”.

În schimb, avocaţii guvernului american invocă doar încălcarea unor „obişnuite legi penale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.