România trebuie să meargă mai departe, iar lucrurile trebuie să continue să funcţioneze, susţine ministrul Muncii, Violeta Alexandru, precizând că „nu putem pleca toţi în concediu”.

„Să facem împreună, ca societate, angajaţi şi angajatori, tot ce este posibil ca lucrurile să meargă în continuare înainte. Nu putem opri lucrurile pe loc şi pleca toţi în concediu.

Este greu de crezut că România va funcţiona în condiţiile în care nimeni nu mai este la serviciu sau activitatea economică nu mai funcţionează. (…) Trebuie să facem un efort să ţinem lucrurile într-o continuă activitate, pentru a putea să avem resursele necesare cu care să putem să ne continuăm viaţa, activitatea, mai departe. Acolo unde se poate, vom continua să muncim.

Trebuie să facem un efort şi să înţelegem că economia trebuie să meargă mai departe şi instituţiile trebuie să funcţioneze. Fac un apel la solidaritate către toţi românii, trebuie să ducem această ţară mai departe şi trebuie să continuăm să ne facem activitatea, fiecare acolo unde este, în condiţii de maximă siguranţă, în condiţii de protecţie, cu toate regulile de igienă care ni se spun.

România trebuie să meargă mai departe şi lucrurile trebuie să continue să funcţioneze. Nu putem pleca toţi acasă, România trebuie să meargă mai departe”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, la Digi 24.

Despre aplicarea legii privind zilele libere oferite angajaţilor cu copii în contextul închiderii şcolilor, Violeta Alexandru a apreciat că niciun copil cu vârsta de până la 12 ani nu trebuie lăsat nesupravegheat acasă.

„Mesajul pe care l-am dat în aceste zile este că economia trebuie să continue să funcţioneze. Oamenii trebuie să înţeleagă că în legea pe care o punem acum în aplicare există prevederi care ne cer în mod expres ca apelarea la varianta concediului să se facă doar după epuizarea variantelor de lucru de la distanţă.

Toţi suntem conştienţi că dacă toată lumea pleacă acasă, nu vor mai exista instituţii care să funcţioneze, respectiv economia va intra într-o situaţie delicată, şi nu ne dorim acest lucru.

Lucrurile trebuie să continue să funcţioneze; desigur, fiecare angajator îşi cunoaşte echipa, le cunoaşte nevoile, discută cu angajaţii şi trebuie să găsească soluţii cu maximă înţelegere faţă de toţi angajaţii. Niciun copil cu vârsta de (până la n.r.) 12 ani nu trebuie lăsat nesupravegheat acasă. Un părinte trebuie să se îngrijească şi să se ocupe de supraveghearea lui”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat că legea nu permite ca ambii părinţi cu copii să primească zile libere pe perioada închiderii instituţiilor de învăţământ.

„Fiecare angajator ştie care sunt aceste situaţii, dar noi toţi, ca societate, trebuie să înţelegem că nu putem pleca toţi în concediu (…) pentru că lucrurile trebuie să evolueze în condiţiile speciale în care suntem, dar în parametri de minimă normalitate, ca să putem avansa din situaţia delicată în care ne aflăm.

De aceea în lege sunt precizate o serie de condiţii. Fiecare angajator va trebui să discute cu angajaţii, să vadă în ce măsură aceştia pot desfăşura activitatea de la distanţă, să vadă în ce măsură există situaţia pe care legea o interzice, ca ambii părinţi să fi cerut concediu, şi să ia măsuri astfel încât să respecte legea, pentru că un singur părinte poate rămâne acasă, în îngrijirea copilului”, a adăugat Violeta Alexandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here