Caută
Close this search box.

Italia refuză banii Uniunii Europene. Ce motive stau la baza acestei decizii

cedo

Italia nu este interesată de cele 500 de miliarde de Euro ale Uniunii Europene, pe care Franța și Germania le pun pe masă din Mecanismul European de Stabilitate (MES), sub formă de împrumuturi.

Premierul Giuseppe Conte a precizat că poziția Guvernului de la Roma nu se schimbă în privința banilor din MES, chiar dacă s-a renunțat la condiții.

„Poziția mea și cea a Guvernului în privința MES nu s-a schimbat și nu se va schimba niciodată”, a anunțat liderul Italiei într-un mesaj pe Twitter.

Poziția premierului italian vine după ce Eurogrupul a propus joi seara un plan vag pentru ajutorarea statelor membre UE. Vorbim doar de 4 idei care nu sunt clare și nu au o formă finală, urmând să fie dezbătute și aprobate sau refuzate de liderii statelor europene.

Una dintre propunerile Eurogrupului (la solicitarea Franței și Germaniei) a fost să pună la dispoziție 500 de miliarde de Euro pentru împrumuturi, dar un stat nu va putea împrumuta mai mult de 2% din PIB. Eurogrupul precizează că acești bani vin „fără condiționări”, însă e cunoscut faptul că banii din MES țin de condiționările Troikăi. Statele europene se tem că cine va împrumuta banii, va fi nevoit să accepte politica fiscală dictată de Troika (adică de bănci), ceva ce am văzut deja în timpul crizei economice.

Refuzul guvernului italian de a accesa aceste împrumuturi din MES, chiar și fără condiționări, ne arată că de fapt Italia nu este sigură că acești bani vin într-adevăr fără alte condiții impuse de Troika. Italia ar putea împrumuta circa 40 de miliarde de Euro din MES. Sumele sunt foarte mici în comparație cu nevoile statelor afectate de pandemia Coronavirus. De asemenea, o altă teamă a italienilor este aceea că doar accesul la împrumutul MES ar putea fi necondiționat, iar condițiile să urmeze după primirea banilor.

Alte măsuri ale planului stabilit de Eurogrup sunt programul SURE (de 100 de miliarde de Euro) care va sprijini o parte din salariile muncitorilor, investițiile BEI (despre care nu se știe suma sau condițiile) și s-a decis formarea unui fond de obligațiuni comune (dar aici discuția este abia la început, deoarece Germania nu vrea să audă de datorii comune pentru criza Coronavirus și exclude orice eurobond sau coronabond). Întregul pachet ar putea depăși 1.000 de miliarde de Euro.

Angela Merkel a precizat foarte clar că Germania nu are de ce să-și asume o datorie comună, chiar și doar pentru criza Coronavirus, însă germanii sunt dispuși să vină cu măsurile necesare pentru a salva celelalte state.

„Bunăstarea Germaniei depinde de bunăstarea Europei. Acum, care instrumente sunt adaptate la acest scop, sunt opinii diverse. Știți că nu cred în datorie comună din cauza situației uniunii politice și de aceea resping această idee”, a declarat cancelarul german, potrivit ilfattoquotidiano.com.

Italia așteaptă negocierile cu liderii europeni și Guvernul urmează să anunțe decizia sa în privința planului stabilit de Eurogrup.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri