În Ungaria sunt 678 de persoane infectate cu COVID 19, 58 persoane vindecate, 32 decedate, 11 mii sunt în carantină la domiciliu, autoritățile efectuând 10 mii de teste, fără a include în acest număr testele rapide – a a arătat Gulyas Gergely în informarea guvernamentală săptămânală de sâmbătă, 04 aprilie, transmite www.24.hu

Ministrul din fruntea cabinetului prim-ministrului a confirmat faptul că lucrătorii din sistemul medical vor primi prima suplimentară de 500 mii de forinți brut, la începutul verii.

Ungaria a cheltuit până în prezent 380 de miliarde de forinți pentru a achiziționa resursele necesare pentru contracararea pandemiei, deși piața liberă a fost înlocuită de jaful liber în acest domeniu.

Pandemia are consecințe serioase asupra economiei, fiind necesară asigurarea resurselor. Din acest motiv, bugetul va fi reorganizat, înființându-se 2 fonduri: fondul pentru protecția împotriva epidemiei și fondul pentru repornirea economiei.

În scopul unei protecții eficiente, vom proceda la o rectificare bugetară și vom obliga la asumarea costurilor multinaționalele, partidele, băncile și autoritățile locale, a declarat ministrul.

Guvernul a început economiile prin tăieri de la bugetul executivului, a tăiat și transferat de la ministere 1345 de miliarde de forinți.

Măsurile concrete sunt următoarele:

50% din finanțarea partidelor trebuie transferată în fondul de protecție împotriva epidemiei, 1,2 miliarde de forinți;
se aplică o taxă specială asupra multinaționalelor, o astfel de măsură a mai fost aplicată în trecut, și a fost menținută de CJUE după ce a respins contestația depusă de Comisia Europeană – înseamnă un venit de 36 de miliarde de forinți;
în sistemul financiar – băncile trebuie să plătească 55 de miliarde de forinți;
un procent din impozitul pe autovehicule va fi transferat în bugetul central, astfel și autoritățile locale contribuie proporțional la costurile crizei
Fondul de protecție împotriva epidemiei va avea un buget de 663 de miliarde de forinți. Se va proceda și la creșterea stabilită anterior epidemiei, a salariilor personalului de asistență medicală din sănătate (81 de miliarde de forinți).
Fondul de repornire a economiei va avea un buget total de 1345 de miliarde de forinți.
Sunt sume imense, aproape de neconceput dar totuși credem să sunt necesare pentru a răspunde imensei provocări cu care ne confruntăm a declarat ministrul.

În ședința de mâine guvernul va decide nu numai asupra rectificării bugetare, ci va adopta și un pachet de susținere a economiei, ce se bazează pe cel mai mare plan de acțiune economică de la căderea blocului comunist. Sursa: www.24.hu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.