Caută
Close this search box.

Partidul de guvernământ din Polonia vrea să prelungească cu doi ani mandatul preşedintelui

polonia

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a propus amendarea Constituţiei în sensul extinderii cu doi ani a mandatului preşedintelui Andrzej Duda din cauza ameninţărilor legate de pandemia de coronavirus, a transmis miercuri Reuters.

Potrivit propunerii, alegerile prezidenţiale prevăzute pentru data de 10 mai ar urma să fie anulate. Constituţia poloneză stipulează că mandatul prezidenţial are durata de cinci ani, iar potrivit amendamentului aceasta va fi extinsă la şapte ani. De asemenea, un preşedinte în exerciţiu nu ar avea dreptul de a candida pentru un nou mandat.

”Starea actuală de pericol pentru securitatea publică şi consecinţele aşteptate justifică a schimbare a Constituţiei în desfăşurarea mandatului preşedintelui”, au scris parlamentarii în proiectul de lege semnat de PiS.

În jurul scrutinului prevăzut pentru 10 mai planează incertitudinea, pe fondul restricţiilor de circulaţie a persoanelor, măsură introdusă de către autorităţile poloneze pentru a limita cât mai mult propagarea noului coronavirus.

Până în prezent, PiS a afirmat că doreşte ca alegerile să aibă loc conform calendarului iniţial, dar prin introducerea votului prin corespondenţă în locul organizării de secţii de vot, pentru a reduce riscul de contagiune în rândul alegătorilor.

Opoziţia a acuzat PiS că îşi urmăreşte interesele politice în dauna sănătăţii publice, în contextul în care sondajele de opinie arată că Andrzej Duda ar câştiga scrutinul din 10 mai.

Deocamdată nu este clar dacă propunerea PiS de amendare a Constituţiei ar obţine sprijin suficient în parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri