Caută
Close this search box.

Propaganda rusă intră într-o nouă etapă, profitând de pandemia COVID-19! Avertismentul analistului Iulian Fota

putin

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și analist de politică externă Iulian Fota avertizează pe Facebook că propaganda rusească operează zilele acestea o schimbare interesantă de mesaj, ce poate fi remarcată cu ușurință pe rețelele de socializare.

După ce ani de zile a demonizat programatic Occidentul, fără să preamărească pe față Rusia, știind foarte bine situația precară în care se află țara, propaganda Kremlinului forțează acum o antiteză Occident – Rusia, trâmbițând așa-zisa superioritate a celei din urmă, profitând de contextul facilitat de pandemia de COVID-19.

”Intrăm într-o etapă nouă şi datorită oportunităţilor create de pandemie. Rusia combate mai bine pandemia, Rusia ajuta mai mult ţările europene decât UE. „E mai bine cu Rusia””, explică analistul.

Comentariile lui Iulian Fota:

”Asistăm la o schimbare interesantă în propaganda rusă. Pentru că a fost concepută de oameni inteligenţi, ani de zile, mesajul principal al acestei propagande nu a fost unul pro-Rusia, ci doar unul anti-occidental. Vestul trebuia defăimat cu orice preţ.

Occidentul este „decadent, agresiv, imperial, colonialist, nu respecta ţările, vă tratează ca oameni de mâna a doua”. Propaganda rusă nu preamărea Rusia, ştiind bine situaţia precară în care tara se afla. Spre deosebire de timpul Războiului Rece, când propaganda sovietică încerca să convingă lumea de superioritatea URSS. Deci, ani de zile, ruşii nu au spus decât atât, Occidentul <pute>! Nu urmăreau să creeze o antiteză Occident – Rusia, pentru că nu ţinea. Occidentul nu avea puncte slabe. Superioritatea sa morală şi materială erau greu de combătut.

Bineînţeles, consecinţă la teza „Occidentul pute” a fost toată campania derulată şi împotriva noastră pentru a ne băga în cap că am ales calea greşită. Cum am putut noi, fraţii lor ortodocşi, să ne dăm cu „decadenţii ăia care nu preţuiesc familia, etc, etc”.

Ce mi se pare foarte interesant este că deja văd mesaje de genul „Rusia este mai bună ca Vestul” tot mai bine conturate. Pe fondul slăbiciunilor structurale ale Occidentului, am revenit la abordarea sovietică a superiorităţii Rusiei faţă de Vest. Intrăm într-o etapă nouă şi datorită oportunităţilor create de pandemie. Rusia combate mai bine pandemia, Rusia ajută mai mult ţările europene decât UE. „E mai bine cu Rusia””.

Nu vreau să le fac reclamă dar deja grupurile pro-rusesti de pe FB dezvoltă acest mesaj. Ceea ce eu nu am văzut până acum. Şi nu cred că este doar oportunitatea pandemiei. Când inclusiv ţări ca Belarus sau Armenia, din teamă, încearcă să mărească distanţa faţă de tine şi China te concurează în propria ta ogradă cu soft-power-ul ei, e clar că trebuie să te vinzi mai bine. Şi ce faci când nu ai prin ce ? Evident, apelezi din nou la „active measures”. Nu prea mult în România, pentru că aici numărul de idioţi utili este suficient de mare ca să meargă treaba de la sine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri