Caută
Close this search box.

8 mai 2020. 75 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Cum va fi marcat evenimentul în plină pandemie de COVID-19

Ziua de 8 mai va rămâne în istorie drept data la care acum 75 de ani, Germania nazistă a capitulat, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial, care a curmat viața nu mai puțin de 55 de milioane de oameni și a lăsat în Europa doar ruine.

Războiul din Europa dintre puterile Aliate și cele ale Axei au atins sfârșitul în aprilie 1945. În numai o lună, Viena a căzut în fața trupelor sovietice care au intrat apoi în Berlin; Dictatorul italian Benito Mussolini a fost ucis de luptători de gherilă italieni, ceea ce a dus la predarea trupelor germane în Italia; Forțele americane au salvat 32.000 de supraviețuitori din lagărul de concentrare din Dachau; iar Adolf Hitler s-a sinucis în buncărul său subteran de la Berlin.

După ce cel de-al treilea Reich s-a supus cerințelor occidentale și rusești, predarea necondiționată a Germaniei a fost semnată pe 7 mai la Rheims. A doua zi, acum cunoscută sub numele de Ziua Victoriei, a marcat sfârșitul oficial al războiului lui Hitler în Europa. „Odată cu sfârșitul a șase ani de mizerie, suferință, curaj și rezistență în toată lumea”, scrie istoricul de război Gary Sheffield pentru BBC.

Cu toate acestea, războiul a continuat să facă ravagii în Orientul Îndepărtat. La începutul lunii august, SUA au aruncat cele două bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki, omorând cel puțin 100.000 de oameni. Japonia s-a predat la scurt timp, dar documentele de predare nu au fost semnate decât pe 2 septembrie 1945, pe puntea navei USS Missouri, marcând oficial sfârșitul războiului.

Capitularea necondiționată a Germaniei naziste

În aprilie 1945, când armata sovietică a ajuns la Berlin, Adolf Hitler se afla într-un buncăr, alături de câțiva apropiați și de Eva Braun.

A doua zi, când trupele sovietice au ajuns lângă Cancelaria Gemaniei, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis pentru a nu fi făcuți prizonieri. Cadavrele au fost duse în craterul unei bombe și au fost incendiate.

În 2 mai, ultimii apărători ai Berlinului s-au predat, iar în 8 mai 1945, liderii Germaniei naziste care mai rămăseseră în viață au semnat capitularea.

Capitularea Germaniei a intrat în vigoare, în mod juridic, pe 9 mai, dată reținută de sovietici, pe când majoritatea celorlalte state au păstrat ca zi a Victoriei data de 8 mai, ziua capitulării de la Reims.

Cum va fi serbată Ziua Victoriei în plină pandemie de COVID-19

Dacă în alți ani, ziua de 8 mai era sărbătorită prin manifestații impunătoare în multe state europene, în acest an în loc de mult-așteptatele petreceri de stradă, ca în 1945, oamenii vor trebui să stea în case, carantina fiind în vigoare.

În Marea Brtanie, cu toate acestea, momentul va fi marcat în primul rând prin două minute de tăcere la ora locală 11, iar apoi la ora 15 va fi redifuzat la radio discursul ținut acum 75 de ani de prim ministrul din acel moment, Winston Churchill.

Momentul cel mai așteptat va fi probabil la ora 21, când va fi difuzat un mesaj pre-înregistrat al Reginei Elisabeta a II-a, exact la aceeași oră la care se adresase națiunii cu 75 de ani înainte, tatăl ei, Regele George al VI-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri