Robert Cazanciuc, preşedinte interimar al Senatului, consideră că solidaritatea muncitorilor români care lucrează în străinătate trebuie să devină „o realitate”, iar statul român să negocieze, prin acorduri cu alte ţări, condiţii mai bune pentru cei care aleg să muncească peste hotare.

La 1 Mai 2020, Solidaritatea, aşa cum a fost cunoscută iniţial în România sărbătoarea muncitorilor, trebuie să devină urgent o realitate pentru miile de muncitori români îmbarcaţi în avioane şi duşi să lucreze câmpurile unde ziua de muncă înseamnă 12 ore pe zi, şapte zile din şapte, aşa cum se întâmpla acum două secole, când erau abandonaţi de ţara de origine şi exploataţi de ţara ‘adoptivă'”, afirmă Cazanciuc, vineri, într-o postare pe Facebook de Ziua Internaţională a Muncii.

El aminteşte cum represiunea poliţiei împotriva celor 65.000 de muncitori care cereau reducerea zilei de muncă de la 12 la 8 ore a condus la moartea a 11 persoane şi rănirea altor 200 care, în mai 1886, au protestat la Chicago pentru o viaţă mai bună şi că „în memoria celor împuşcaţi în Piaţa Haymarket, începând cu anul 1890, ziua de 1 mai a devenit ziua celor ce muncesc”.

Potrivit lui Cazanciuc, diplomaţii români trebuie să verifice ceea ce presa prezintă drept „suferinţele muncitorilor români”.

„Cum guvernul nu este capabil să stimuleze angajarea în economia românească a celor întorşi acasă, românii au dreptul să lucreze unde cred că le este mai bine, dar, cu atât mai mult, în vremuri de COVID-19, statul român are obligaţia să negocieze, prin acorduri bilaterale, salarii mai bune, asistenţa medicală efectivă acolo unde ai noştri merg când este nevoie de ei, ca nişte soldaţi credincioşi în teatrele de operaţiuni. Aştept ca diplomaţii să lase încremenirea în proiectele de salon şi să verifice ceea ce presa românească sau străină prezintă zilnic ca fiind suferinţele muncitorilor români

327 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here