Caută
Close this search box.

Franţa. Proiect de combatere a discursului urii pe Internet

discursul urii

Un proiect de lege care are ca scop combaterea urii în mediul online, și care naște controverse în spațiul public din Franța, a fost adoptat miercuri de Parlament.

Combatanții proiectului consideră că prevederile adoptate oferă o putere sporită de cenzură, îngrădind totodat libertatea de exprimare.

Cei care au inițiat proiectul (deputaţii majorităţii prezidenţiale), consideră pe de altă parte că: „materialele care instigă la ură, deja mult prea prezente pe internet, au explodat în ultimele săptămâni” în timpul izolării, motiv pentru care se impune urgenţa „de a reglementa reţelele sociale”.

Pe model german, platformele şi motoarele de căutare vor fi obligate să retragă în 24 de ore materialele „vizibil” necorespunzătoare, în caz contrar riscând să fie condamnate la amenzi de până la 1,25 milioane de euro, realtează Agepres.

Sunt vizate actele de incitare la ură, violenţa, injuriile cu caracter rasist sau chiar religios.

Senatul dominat de opoziţia de dreapta a fost împotriva acestei măsuri. „Nici nu se pune problema să transferăm drepturi poliţieneşti asupra libertăţii noastre către GAFA” (Google, Amazon, Facebook şi Apple), potrivit liderului senatorilor LR (dreapta), Bruno Retailleau.

Extrema-stângă şi extrema-dreaptă au criticat de asemenea riscul unei „cenzuri automate”.

Votul a survenit în contextul în care deputata Laetitia Avia, iniţiatoarea textului, a fost acuzată de jurnalul online Mediapart de „umilirea în mod repetat” şi de „afirmaţii cu conotaţie sexistă, homofobă şi rasistă” la adresa a cinci foşti colaboratori parlamentari.

Deputata de Paris, care susţine că acuzaţiile sunt mincinoase, a spus că va depune plângere pentru defăimare.

Marile companii digitale şi-au exprimat sprijinul pentru consolidarea luptei împotriva urii online, însă obligaţia retragerii materialelor „ilicite” în maxim 24 de ore stârneşte îngrijorare. Obligaţia ar însemna că platformele trebuie să ia decizii foarte rapid, cu riscul unei serii de polemici şi conflicte juridice.

Textul de lege mai prevede o serie de noi constrângeri pentru platforme: transparenţa asupra mijloacelor implementate şi rezultatelor obţinute, cooperare mai mare în special cu justiţia, atenţie sporită asupra minorilor.

Totul va fi controlat de Consiliul Superior al Audiovizualului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri