Liviu Dragnea a permis guvernului maghiar investiţii de sute de milioane de euro în Transilvania doar în baza unui acord verbal, în ciuda regulilor europene, susţin surse diplomatice, citate de jurnalistul Sebastian Zachmann, de la Adevărul.

Dragnea a primit sprijin politic în UE din partea lui Viktor Orban, în timp ce premierul Ungariei a obţinut voturile diasporei din Ardeal. România a căzut la mijloc între interese politice personale. Urmează un nou moment sensibil: 4 iunie – 100 de ani de la Trianon

Ungaria a investit masiv în România în timpul guvernării PSD, deşi nu a existat un acord oficial între cele două state. Înţelegerea a fost pecetluită din priviri. ”În 2017, am vorbit cu Teodor Meleşcanu despe această problemă şi atunci am discutat condiţiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt şi aşa am stabilit programul”, a recunoscut ministrul de Externe maghiar Péter Szijjártó, aflat la Bucureşti.

Însă ministrul de Externe Meleşcanu a fost doar un pion în mâna lui Liviu Dragnea, susţin surse diplomatice. Preşedintele PSD, marginalizat de liderii europeni în urma atacului la Justiţie prin celebra OUG 13, căuta susţinere în Europa. Astfel, a bătut palma cu premierul maghiar Viktor Orban, repudiat la rândul său în UE din cauza comportamentului antidemocratic.

”Viktor Orban a fost modelul politic pe care l-a avut Dragnea. Era aproape fascinat de liderul de la Budapesta, începând de la mesaje naţionaliste şi terminând cu atitudinea faţă de Bruxelles”, susţine un fost ministru PSD

Investiţiile Ungariei au continuat chiar şi în timpul pandemiei. Fundaţia Pro Economica, în calitate de manager al programului de dezvoltare economică în Transilvania, program finanţat de Viktor Orban, a anunţat în aprilie că 5.000 de proiecte agricole din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita au primit o subvenţie totală de peste 75 de milioane de euro. Fundaţia ProEconomica e condusă de Monika Kozma, consiliera preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc.

Ministrul maghiar de Externe a anunţat, la Bucureşti, că Ungaria a cheltuit 250 de milioane de euro pentru proiectul economic din Transilvania. În total, suma investită anul trecut depăşeşte 1 miliard de euro, susţin surse diplomatice.

„Banii se împart discriminatoriu: ajung doar la etnicii maghiari şi, într-o proporţie de maximum 10%, la românii care sunt în relaţii bune cu UDMR”, susţin surse politice. Unul dintre românii eligibili este liderul PSD Mureş, Vasile Gliga, care în 2018 a primit 12.000 de euro de la statul maghiar pentru utilaje agricole, potrivit G4Media. Judeţul Mureş e condus de o coaliţie PSD-UDMR. La nivel naţional, chiar dacă nu a guvernat alături de social-democraţi, UDMR a încheiat un acord cu Liviu Dragnea şi a votat în Parlament majoritatea proiectelor PSD, printre care şi mutilarea codurilor penale.

337 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =