Caută
Close this search box.

Iohannis doreşte stare de război şi să aresteze liderii Opoziţiei, susţin radicalii maghiari

iohannis

Radicalii maghiari din România reacţionează la poziţile avute de Klaus Iohannis faţă de iniţiativele autonomiste care au apărut în ultima perioadă.

Copreşedinţii Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), alcătuită din Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), au solicitat, printr-o scrisoare, preşedintelui Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, „să adopte o poziţie fermă şi neîntârziata împotriva discursului de instigare la ura, rostit de preşedintele României, Klaus Iohannis”, transmite MTI.

Scrisoarea a fost comunicată duminică după-amiază de Biroul de Presă al AMT. Copreşedinţii alianţei, Istvan Csomortanyi (preşedintele PPMT) şi Janos Mezei (preşedintele PCM) consideră că „discursul instigator la ura, rostit” de şeful statului român are un impact grav asupra relaţiilor romano-maghiare.

„Avem convingerea că Partidul Popular European trebuie să protejeze ferm valorile europene şi nu trebuie să tolereze discursul instigator la ura al liderilor de stat din familia politică a PPE”, se mai arăta în scrisoare. Potrivit politicienilor maghiari, Klaus Iohannis a fost condus, probabil, de mai multe obiective în declaraţia să anti-maghiara, însă toate acestea sunt incompatibile cu valorile europene.

În opinia celor doi lideri este posibil ca intenţia şefului statului român să fie, pe lângă denigrarea Partidului Social Democrat (PSD), reaprinderea flacării adversităţii romano-maghiare, iar concomitent cu această „instalarea unei stări de război”. Potrivit celor doi lideri, este de imaginat că şeful statului astfel încearcă să pregătească ţară pentru arestarea liderilor de opoziţie, care – în opinia sa – reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale.

Copreşedinţii ATM mai cred că Klaus Iohannis „i-a umilit pe maghiarii care trăiesc în România că o comunitate naţională autohtona, care este mândră de limba sa maternă, de tradiţiile istorice multiculturale, şi este toleranta, prin faptul că s-a adresat în limba maghiară către PSD şi a spus că cei din acest partid sunt trădătorii ţării”.

Potrivit copreşedinţilor Alianţei Maghiare din Transilvania, politica anti-maghiara ridicată la nivel de stat, care prezintă multe similitudini cu discursurile şi acţiunile rasiste, antisemite şi anti-romi, are o tradiţie serioasă în România.

„La aplicarea acestei politici scopul este întotdeauna obţinerea unui capital politic, chiar şi cu preţul instigării la conflicte etnice. Este acceptabil acest tip de practici în opinia preşedintelui Partidului Popular European? Dacă nu este acceptabil, vă rugăm să acţionaţi neîntârziat!”, au precizat copreşedinţii ATM în încheierea scrisorii adresate prsedinteleui PPE, Donald Tusk.

Partidul Civic Maghiar este printre cele mai radicale facţiuni ale comunităţii maghiare, fiind formaţiunea care face cele mai puternice presiuni pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri