Caută
Close this search box.

MEDICII SE OPUN Legii vaccinării. “Nu există consens referitor la siguranța și eficacitatea vaccinurilor”

Proiectul Legii vaccinării este contestat de un grup de 118 medici români, în frunte cu Vasile Astărăstoae, întrucât “nu există consens în medicină referitor la siguranța și eficacitatea vaccinurilor”.

Un grup de nu mai puțin de 118 medici români ai “Asociației Medici pentru Consimțământ Informat”, în frunte cu Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor ți fost Rector al Medicinei din Iași, cer respingerea proiectului Legii vaccinării, după cum informează Hotnews.

Medicii au semnat o scrisoare deschisă pe care au trimis-o Camerei Deputaților, contestând astfel proiectul de lege care așteaptă de 3 ani votul parlamentarilor.

Potrivit proiectului de lege, copiii vor fi vaccinați cu vaccinurile din Calendarul Național doar cu acordul părinților, în timp ce părinții care refuză să își vaccineze copiii vor trebui să meargă la consiliere pe tema vaccinării.

În eventualitatea unui refuz de a merge la consiliere, aceștia riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, în trepte, în funcție de numărul refuzurilor.

Dacă în urma consilierii părinții refuză în continuare să își vaccineze copii, decizia poate fi sancționată cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, hotărârea în acest caz urmând să fie luată de Comisia de vaccinare din județul de reședință.

Proiectul Legii vaccinării așteaptă un vot din partea deputaților de aproape 3 ani. În luna martie, Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a avut o întâlnire pe această temă, însă presa nu a avut acces.

În ciuda amenzilor, proiectul nu duce la obligativitatea vaccinării, întrucât consensul politic nu poate fi obținut pe o formă care prevede obligativitatea, ci doar o recomandare a vaccinării cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, precum și o serie de sancțiuni acordate părinților care refuză atât vaccinarea, cât și consilierea legată de importanța vaccinării.

În timp ce unele voci au cerut ca accesul copiilor nevaccinați să fie interzis în școli și grădinițe, această prevedere risca să fie neconstitutională, motiv pentru care această precizare nu va apărea în lege.

Proiectul de lege prevede vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, dar numai cu consimțământul scris al părinților.

Părinții care refuză vaccinarea vor trebui să meargă la consiliere pe tema vaccinării, iar în cazul în care refuză de mai multe ori acest lucru, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei..

Refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, decizia urmând să fie luată de Comisia de vaccinare din județul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri