Caută
Close this search box.

Premierul moldovean Ion Chicu regretă amarnic cum a fost interpretat mesajul său

Ion Chicu

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a făcut un pas înapoi în războiul declarațiilor românofobe, după întrevederea cu ambasadorul României la Chișinău. Chicu a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, că ”a reiterat gratitudinea față de poporul român” și a amintit de relațiile prietenești, amintind de ajutorul primit de autoritățile moldovene din partea Guvernului României, în lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Premierul moldovean a declarat că ține foarte mult la parteneriatul strategic dintre Moldova și România și și-a exprimat regretul pentru modul în care a fost interpretat ”un comentariu de pe rețelele de socializare”. Chicu a spus că nu există temei și că a fost o eroare ca mesajul său să fie considerat denigrator:

”Am ținut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României”, a transmis Ion Chicu.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a avut anterior o ieșire fără precedent la adresa României, pe care a acuzat-o că e cea mai coruptă țară din Europa. El a continuat cu critici legate de gestiunea coronavirusului și a scris pe Facebook că doar județul Suceava are un număr de infectați cu COVID 19 cât jumate din numărul de bolnavi înregistrați în toată Republica Moldova.

Ministerul de Externe a reacționat dur după ieșirea românofobă a premierului Republicii Moldova, transmițând că premierul a făcut ”declarații publice care denotă un limbaj rudimentar (…) Declarații denigratoare inacceptabile”.

MAE susține că declarațiile lui Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul crizei COVID-19, ”România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”, se arată în comunicatul oficialilor români.

România a furnizat Republicii Moldova ajutoare de peste 3,5 milioane de euro în echipamente pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a trimis o echipa de peste 40 de cadre medicale.

Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul MAE. Aurescu a avut o convorbire telefonică și cu omologul său de la Chișinău.

Atacul lui Chicu a venit ca replică la criticile europarlamentarului român Siegfried Mureșan, care acuzase regimul pro-rus de la Chișinău că nu implementează reformele pe care și le-a asumat pentru a primi banii pe care i-a cerut Uniunii Europene și României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri