Caută
Close this search box.

Apar probe că Beny Steinmetz a angajat Black Cube, în Guineea

beny Steinmetz

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz a angajat compania israeliană de detectivi Black Cube pentru a obține probe împotriva gigantului minier brazilian, Vale SA, potrivit unor documente depuse într-o instanță din New York, chiar de către compania lui Steinmetz, BSG Resources Ltd, citate de Bloomberg și Calcalist.

Litigiul dintre Steinmetz și Vale SA. Anul trecut, Curtea internațională de arbitraj de la Londra a obligat compania lui Steinmetz, BSG Resources Ltd, să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari către compania minieră braziliană, Vale SA.

Curtea de la Londra a stabilit că Steinmetz ar fi ascuns informații partenerilor de la Vale când s-au asociat pentru exploatarea zăcământului de fier Simandou din Guineea (vestul Africii), în 2009.

Vale a cumpărat atunci de la Steinmetz pachetul majoritar de 51 la sută tocmai pentru că era vorba de un zăcământ strategic în lupta pentru dominație dintre giganții mineritului mondial, Rio Tinto Group, BHP Group și Vale SA, totul în contextul cererii uriașe de minereu de fier din partea Chinei.

În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a pus mâna pe zăcământul de fier din Guineea. El ar fi cumpărat, cu doar 167 de milioane de dolari, minereuri a căror valoare era estimată la peste 5 miliarde de dolari.

Steinmetz a cumpărat licența în 2008, cu câteva luni înainte ca președintele din Guineea, Lansana Conte, să moară. Licența fusese luată de la Rio Tinto Group, gigantul minier anglo-australian, rival cu brazilienii De la Vale SA.

Ulterior, în 2010, după venirea la putere în Guineea a președintelui Alpha Conde, autoritățile din țara africană au confiscat zăcământul în urma unor acuzații de corupție aduse lui Steinmetz. Potrivit Bloomberg, noul președinte ar fi fost consiliat în războiul cu Steinmetz de către miliardarul american, George Soros, și fostul premier britanic, Tony Blair.

După pierderea zăcământului, Vale SA a considerat că a fost trasă pe sfoară de Steinmetz, care le-ar fi ascuns faptul că ar fi obținut licența de exploatare prin mită și fraudă. Gigantul brazilian a cerut despăgubiri Curții Internaționale de arbitraj de la Londra și le-a obținut anul trecut: 2 miliarde de dolari de la Steinmetz.

Apoi, Vale a cerut unei curți din New York să confiște proprietățile imobiliare ale magnatului israelian din metropola americană tocmai pentru a-și putea recupera efectiv banii.

Steinmetz a negat întotdeauna acuzațiile de corupție în legătură cu obținerea zăcământului din Guineea, iar, în 2017, a fost exonerat de statul african, dar este încă investigat în Israel și Elveția. Steinmetz a fost vizat și de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii direct la adresa lui, ci doar a unui director francez din cadrul companiei sale, care, de altfel, a și fost condamnat la 2 ani de închisoare, în 2014.

În cadrul procesului de la New York, Steinmetz a susținut însă că executivii Vale ar fi avut suspiciuni cu privire la licența din Guineea, încă dinainte să se asocieze, în 2009, și și-ar fi asumat riscurile. Mai mult, Steinmetz a prezentat probe în acest sens obținute de Black Cube. E vorba de înregistrări și stenograme ale conversațiilor dintre agenții sub acoperire ai Black Cube și foștii executivi ai Vale SA, precum Jose Carlos Martins sau Alex Monteiro.

Martins a condus timp de 10 ani afacerea cu minereu de fier a companiei braziliene. În conversațiile obținute de Black Cube și prezentate în instanță de compania lui Steinmetz, Martins asumă faptul că ar fi avut suspiciuni cu privire la legalitatea licenței de exploatare din Guineea.

În stenograme, Martins compară ”deal-ul” din Guineea cu Steinmetz cu o femeie frumoasă, dar care are SIDA.

”O aduci în camera de hotel, e goală, e superbă, și îți spune: <<E o mică problemă, poate am SIDA>>. Ok? Asta este o problemă!”, spune Martins, în interceptări.

Agenții Black Cube au susținut în fața foștilor executivi Vale fie că reprezintă o companie de investiții și caută consultanță pentru deschiderea unei noi mine, fie că strâng fonduri pentru diverse cauze. Black Cube susține că înregistrările sunt obținute legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri