Renate Weber a sesizat la CCR pe articole din Legea privind combaterea efectelor pandemiei COVID-19.  Parlamentul a aprobat hotărârea de Guvern de instituire a stării de alertă, fiind încălcat astfel principiul separației puterilor în stat, spune Avocatul Poporului.

„Prin intervenţia legislativă a art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020, Parlamentul a eliminat Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul”, potrivit Libertatea.

Critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul.

Weber susține că prin introducerea unei „noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului”, Parlamentul „a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic” ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern.

423 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here