Caută
Close this search box.

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității în decembrie `89. Cu toate acestea, Parlamentul a respins ordonanța Guvernului Orban pentru desființarea Institutului Revoluției Române

Parlamentul a respins, miercuri, ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind desființarea Institutului Revoluției Române (IRR), organizație condusă de Ion Iliescu, în calitate de președinte, și Gelu Voican Voiculescu, ca director general, ambii acuzați de crime împotriva umanității în dosarul referitor la evenimentele din decembrie 1989. Cum Senatul avea rol decizional, 76 de senatori au votat pentru respingerea OUG nr. 91 din 2019, 44 au votat „împotrivă”, iar alți 11 s-au abținut.

Parlamentul a respins ordonanța Guvernului Orban pentru desființarea Institutului Revoluției Române

Plenul a preluat amendamentul Comisiei juridice, care pune Guvernul Orban în situația de a aproba, prin Hotărâre, în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, măsuri cu privire la reluarea activității, elaborate de Secretariatul General al Executivului de la Palatul Victoria.

Potrivit Agerpres, Guvernul Orban și-a motivat decizia de a desființa IRR prin faptul că „activitatea institutului s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat”, că instituţia reprezenta „o platformă politică şi, în pofida enunţării veniturile proprii ca sursă de finanţare, IRR a fost finanţat aproape în totalitate de la bugetul de stat” şi că scopul real al instituției vizează „asigurarea unor poziţii publice finanţate din fonduri publice pentru interese personale, IRR neprezentând o conduită adecvată statutului de instituţie publică pe care îl deţine în relaţia cu cetăţenii”.

IRR, în centrul unui adevărat scandal, la 30 de ani de la Revoluția Română

România postdecembristă a ajuns la exact trei decenii de existență, în decembrie 2019, iar momentul a fost marcat de un clinci între conducerea IRR și societatea civilă. Instituția condusă de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu programase un concert cu această ocazie, dar evenimentul a fost anulat după o serie de proteste.

De altfel, tot atunci, Gelu Voican Voiculescu, omul însărcinat cu controlul serviciilor secrete în perioada `89-90, a avut parte de o primire mai puțin plăcută în Piața Universității, unde fusese organizată o slujbă de pomenire în memoria celor care și-au dat viața pentru libertate în decembrie 1989. Odată ajuns în inima Capitalei, fostul vicepremier a fost îmbrâncit, scuipat și, în cele din urmă, chiar lovit cu o cârjă în cap. El avea să fie salvat de mulțime de către jandarmii prezenți în piață, care l-au escortat către spital.

La câteva zile distanță, Guvernul Orban anunța că desființează IRR, iar reacția lui Gelu Voican Voiculescu nu a întârziat să apară, acesta afirmând că nu înțelege motivația demersului guvernamental.

„Am luat cunoştinţă cu surprindere de hotărârea luată astăzi de Guvernul Orban, cu privire la desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. De asemenea, nu înţelegem motivaţia demersului guvernamental. Acest gest vine în continuarea unor acţiuni prin care adevăraţii revoluţionari au fost nesocotiţi, dovadă că la şedinţa solemnă din 16 decembrie 2019, consacrată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română, domnul Petre Roman nu a fost lăsat să-şi rostească discursul, deşi este unul din cei mai cunoscuţi revoluţionari”, a declarat Gelu Voican Voiculescu, în replică la desființarea IRR de către Guvernul Orban.

El a mai susținut că, „deşi astăzi o parte a istoriei noastre contemporane a fost maculată”, Revoluţia Română din 1989 rămâne cel mai important moment al trecutului nostru recent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri