Caută
Close this search box.

Altă pacoste! O nouă boală face ravagii în China. Interzis la mâncatul de marmote!

Autorităţile chineze au emis un avertisment cu privire la ciuma bubonică şi au interzis consumul anumitor animale după ce un caz suspect a fost raportat într-un spital din Mongolia Interioară, o regiune autonomă din Republica Populară Chineză, relatează The New Daily.

Cunoscută sub numele de Moartea Neagră a Evului Mediu, boala este foarte infecţioasă şi se răspândește prin ciupitura puricilor infectați.

Alerta vine la o zi după ce un spital a raportat cazul unui pacient care a testat pozitiv pentru această boală. Comitetul de sănătate al oraşului Bayan Nur a emis o alertă de nivelul al treilea şi interzice vânarea şi mâncarea animalelor care ar putea transmite această boală.

De asemenea, populaţiei i se cere să raporteze eventualele cazuri suspecte de boală sau febră fără cauze clare şi să anunţe dacă găsesc orice marmotă bolnavă sau moartă. Cazurile de ciumă bubonică se întâlnesc destul de frecvent în China, dar focarele au devenit tot mai rare.

În perioada 2009 – 2018, China a raportat 26 de cazuri şi 11 decese. Ciuma bubonică, cunoscută ca ”moartea neagră”, în Evul Mediu, este forma cea mai comună și este transmisă prin ciupitura puricilor infectați.

Odată ajunse în organism, bacteriile traversează sistemul limfatic și se cantonează în cel mai apropiat nodul limfatic. unde se multiplică. Din această cauză, nodulii limfatici (ganglionii) devin inflamați, tensionați și dureroși. În stadiile mai avansate ale bolii, acești noduli dureroși supurează. Denumirea populară a acestora este de ”bube”.

Cei infectați dezvoltă simptome asemănatoare cu cele ale gripei după o perioadă de incubație de 3-7 zile. Simptome tipice: apariția bruscă a febrei, frisoane, durere de cap și a corpului, slăbiciune, greață și vomă.

Ciuma netratată duce la deces, având o rată a mortalității de până la 60 la sută. În zilele noastre, dacă diagnosticul este pus rapid, bolnavul poate fi salvat cu tratament antibiotic.

În secolul al XIV-lea însă au murit circa 50 milioane de oameni. Ciuma sau pesta este endemică în multe țări din Africa, Asia, America și fostele republici sovietice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri