Caută
Close this search box.

Ana Birchall îl acuză pe Tudorel Toader de fapte penale

Birchall

Ana Birchall, fost ministu al Justiţiei, afirmă că Tudorel Toader ar trebui să răspundă penal din cauză că a determinat condamnarea României la plata unei amenzi de 3 milioane de euro. „Domnul profesor şi ministru autointitulat tehnocrat nu are cum să nu ştie că obligaţia de a transpune în termen directivele europene reiese din Constituţie şi din Tratatul de aderare al României la UE”, arata Birchall.

„România a fost condamnată pentru prima dată de CJUE la plata unei sume de 3 milioane de euro pentru netranspunerea în termen a unei directive europene importante: Directiva privind spălarea banilor. Cine răspunde, cine este responsabil, cum şi de la cine se va recupera această sumă sunt întrebări fireşti.

În loc să clarifice aceste aspecte, asumat, cu responsabilitate şi demnitate, domnul Tudorel Toader, penalistul şi constituţionalistul, are obrăznicia să dea replici savante pe Facebook, deşi este principalul responsabil pentru condamnarea României de către CJUE, cetăţenii romani fiind astfel prejudiciaţi cu 3 milioane de euro.

Cum se va recupera această sumă şi cine o va plăti sunt întrebări absolut legitime şi îi reamintesc domnului profesor Toader că este destul de posibil să se afle în sfera penalului. Fapta să constituie cel puţin neglijenţa în serviciu, dacă nu chiar abuz în serviciu, dacă ne raportăm şi la ultimile sale declaraţii publice din care rezultă nu numai că ştia, dar era şi conştient că avea obligaţia profesională să transpună această directivă. Nu a făcut-o, fiind astfel fie în folosul, fie la sugestia / opoziţia altor persoane, conform propriilor declaraţii. Este evident astfel că nu poate fi invocată simplă greşeală sau simplă omisiune!

Domnul profesor şi ministru autointitulat tehnocrat nu are cum să nu ştie că obligaţia de a transpune în termen directivele europene reiese din Constituţie şi din Tratatul de aderare al României la UE. Aşadar, vorbim de obligaţii la nivel de legislaţie primară astfel că nici deciziile CCR nu îl ajuta. Instituţiile competente ar trebui să clarifice aceste aspecte. Prejudiciul nu este de neglijat, dar cumulează pensia specială cu mai multe venituri şi se poate descurca, nu?

Aşa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca această sumă să fie plătită de românii care nu au nicio vină pentru lipsa de responsabilitate a unor miniştri sau conducători de autorităţi publice. Legea chiar trebuie să fie egală pentru toţi!

P.S. Domnul profesor este obişnuit să fie la limita legalităţii: S-a autopropus în Comisia de la Veneţia (şi nu a demisionat nici după ce a contribuit la ruşinea condamnării României de către CEDO), şi-a alocat loc de notar pentru a-şi aduce fiul de la ţară la oraş că se pare că altfel nu prindea post, şi-a angajat fiul asistent la facultate. Bineînţeles, acolo ştia drept penal şi de aceea le-a realizat numai cu semnătură altor persoane!”, a scris Birchall pe Facebook.

Tudorel Toader a ironizat-o anterior pe Virchall, când aceasta l-a făcut responsabil de amendă data României.

Birchall i-a replicat că este „impostor”.

„Zice TŢ ca ‘fac matanii la zidul democraţiei europene’. Şi că nu este dumnealui vinovat pentru amendă de 3.000.000 de euro pe care romanii urmează să o plătească pentru netranspunerea Directivei privind spălarea banilor.

Sigur că fugă de răspundere nu mă mai miră deloc, după toate mizeriile pe care le-am văzut întâmplându-se în politica românească. Dar să mai ai şi tupeul ordinar să scoţi capul în lume şi să arăţi mincinos cu degetul după ce ţi s-a demonstrat clar că porţi cea mare parte din responsabilitatea şi vina acestei amenzi, uitând brusc de faptul că eu nu aveam cum să promovez constituţional acea directivă în timpul cât am fost ministru, asta chiar le întrece pe toate.

E trist pentru un fost judecător CCR (timp de 10 ani, cu mandat neconstituţional de 10 ani, potrivit jurisprudenţei Curţii din care a făcut parte) să nu ştie că era ‘ab initio’ neconstituţionala o OUG care avea acelaşi obiect de reglementare cu un proiect de lege aflat deja în dezbaterea Parlamentului (proiect de lege trimis de Tudorel Toader cu o întârziere de 1 an de la împlinirea termenului de transpunere a acestei directive). Daţi share, oameni buni, să demascăm impostorii!”, a scris Birchall pe Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall considera că predecesorul său Tudorel Toader este ”tot atât de vinovat ca şi Iordache şi Dancila” de condamnarea României la plata sumei de 3 milioane de euro de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru netranspunerea în termen a directivei privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Ea adauga ca, daca se tot ”vaicareste” ca nu a fost lasat sa o faca, Toader ar trebui sa spuna ” clar, cu nume si prenume, cine, cand, unde si de ce a blocat transpunerea acestei directive”. ”Din punctul meu de vedere statul trebuie sa recupereze suma de 3 milioane de euro exact din buzunarul celor vinovati”, a scris Birchall.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri