Caută
Close this search box.

China a cumpărat trei sferturi din cererea de petrol a planetei și o stochează pe vapoare

Ucraina Petrolier rus

Guvernul chinez a cumpărat în această primăvară atât de mult petrol la prețuri mici, încât un blocaj masiv de tancuri plutitoare s-a format pe mare, în așteptarea descărcării.

China – al 2-lea cel mai mare consumator de petrol din lume după Statele Unite ale Americii, a adunat 73 de milioane de barili de petrol, pe 59 de nave diferite, care plutesc în largul coastei de nord a țării, potrivit ClipperData, care urmărește fluxurile de țiței în timp real.

Cantitatea reprezintă trei sferturi din cererea întregii planete.

Stocurile sosite acum au fost cumpărate în martie și aprilie, când prețurile petrolului au scăzut puternic din cauza pandemiei.

Referința americană WTI s-a prăbușit sub zero pentru prima dată, la 20 aprilie.

Depozitul plutitor din China, format din vase care așteaptă șapte zile sau mai mult, a crescut de patru ori de la finele lunii mai, susține ClipperData.

Achizițiile gigantice ale Chinei au contribuit la creșterea prețurilor țițeiului.

La doar șapte săptămâni după ce s-a prăbușit cu minus 40 dolari pe baril, petrolul american a revenit la 40 dolari pe baril.

Această creștere de 80 de dolari a fost determinată de reducerile fără precedent ale ofertei efectuate de OPEC și Rusia, de ridicarea restricțiilor de sănătate în întreaga lume și de cererea puternică din partea Chinei.

Importurile chineze de petrol au crescut cu 19% în luna mai față de anul precedent, până la un nivel record de 11,3 milioane de barili pe zi, potrivit S&P Global Platts.

O mare parte din acest petrol vine din America Latină – Brazilia fiind principala sursă a petrolului depozitat pe mare de China.

Alte cantități vin din Irak, Arabia Saudită și Nigeria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri