Caută
Close this search box.

China amenință grosolan: „Veți avea o pastilă amară de înghițit”!

Ziarul în limba engleză Global Times, oficios al regimului comunist de la Beijing, a dat publicității acest avertisment sever într-un editorial de miercuri, 7 iulie.

China a avertizat Australia cu represalii economice dacă mai ajută cetățenii fugari din Hong Kong să se stabilească pe teritoriul său.

Publicația scrie că gestul de a le facilita cetățenilor din Hong Kong stabilirea în Australia va avea un „uriaș impact negativ” asupra economiei australiene și vor fi „pierderi incomensurabile” pentru companiile țării de la Antipozi.

Avertismentul dur publicat de oficiosul comunist apare pe fondul criticilor tot mai numeroase pe care mai multe țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă le-au făcut la adresa unui nou pachet legislativ pentru securitatea națională impus de China în Hong Kong, unde a provocat proteste uriașe de luni bune de zile.

China a răspuns violent acestor critici, cerând ca țările respective să se abțină a se amesteca în treburile sale interne.

Pachetul chinez al legilor securității care acționează pe teritoriul autonom al Hong Kongului incriminează o largă paletă de fapte, vag definite, cum ar fi incitarea la secesiune, subversiunea, terorismul sau conspirația cu puteri străine.

Până acum, zece persoane au fost deja puse sub acuzare în temeiul noii legislații, inclusiv una a cărei presupusă infracțiune a constat în purta un banner pe care scria „Hong Kong Independență”.

Majoritatea acestor infracțiuni sunt pasibile de pedepse cu închisoarea pe viață și, în premieră, cei care încalcă legile, pot fi deportați în China pentru a fi judecați de o instanță aflată sub jurisdicția Beijingului.

Marea Britanie și-a atras deja furia regimului comunist chinez după ce a anunțat că va oferi facilități pentru obținerea cetățeniei pentru toți cei 3 milioane de locuitori din Hong Kong.

Săptămâna trecută, premierul australian Scott Morrison a declarat că noile legi sunt „foarte îngrijorătoare” și că Australia este gata să „intensifice și să ofere sprijin” locuitorilor din Hong Kong, fără a preciza totuși dacă acest lucru implică și oferirea cetățeniei pentru aceștia.

Însă presa australiană a evocat această posibilitate.

Global Times a avertizat guvernul de la Canberra să nu se amestece, amenințându-l fățiș cu represalii economice:

„Dacă guvernul australian alege să-și continue amestecul în afacerile interne ale Chinei, atunci trebuie să se aștepte ca această ofertă de refugiu să se traducă printr-un enorm impact negativ asupra economiei australiene, făcând problema mult mai gravă decât anticipează mulți.”

Și ziarul chinez a continuat:

„Nimeni nu trebuie să subestimeze repercusiunile asupra economiei Australiei provocate de o deteriorare și mai mare a relațiilor bilaterale. Oricine cunoaște legăturile comerciale China-Australia este capabil să realizeze că provocările politice pe tema Hong Kong nu pot sfârși decât prin a fi o pastilă amară pe care economia țării o va avea de înghițit.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri