Caută
Close this search box.

Dezvăluiri-şoc. Jandarmii ar fi folosit cianură în gazele lacrimogene, pe 10 august

dosarul 10 august

Destul de rar se întâmplă ca ştirile alarmante şi poveştile care circulă pe reţelele sociale să fie confirmate ulterior de rapoarte ştiinţifice, scrie Adevărul.

Cu atât mai rar şi surprinzător este şirul de rapoarte medicale, elaborate de autorităţi ştiinţifice cu incontestabilă reputaţie, care analizeză efectele dramatice, uneori mortale, ale unora dintre armele denumite „non-letale“ folosite de poliţie împotriva manifestanţilor.

Informaţiile conţinute sunt extrem de grave şi cred că se impune un răspuns aplicat venit din partea instituţiilor noastre de forţă abilitate să folosească asemenea arme, precizând componenţa substanţelor chimice şi modul în care au fost testate efectele acestora asupra oamenilor, inclusiv instituţia (sau instituţiile) şi numele şi calificarea profesională a persoanelor car au dat autorizaţiile finale pentru folosirea armelor respective în România.

De obicei, explicaţia venită din partea organelor de ordine spune, în text standard, că este vorba despre grenade sau spray-uri lacrimogene utilizate de majoritatea forţelor de ordine europene. Ceea ce, după ce veţi citi câteva studii medicale, nu ştiu dacă este de natură să mai liniştească pe cineva.

Avertismente au fost şi la noi, dar au fost trecute foarte rapid la capitolul „diverse“, mai ales după reprimarea violentă a manifestaţiei din 10 august. La acea vreme, pentru News.ro, medicul Gabriel Diaconu declara că efectele gazelor lacrimogene folosite de Jandarmerie pot fi resimţite şi la două-trei săptămâni de la inhalare, iar printre simptome se numără tuse, arsuri, eczeme, inflamaţia laringelui sau pneumonită,

Potrivit medicului, simptomele cutanate sunt: erupţie a pielii în zona expusă (roşeaţă/ eritem) care poate asocia papule (bule de lichid care se sparg): simptomele pot apărea la 12 ore după expunere sau în următoarele 7 zile, arsuri, de obicei uşoare (grad I/II), apar din ziua a 3-a, mâncărimi (prurit): poate apărea la 2-3 zile după expunere, eczemă/ dermatită seboreică: de obicei apare în primele ore după expunere, pot trece 3-4 zile până apare, erupţie generalizată xantomatoasă: poate apărea la 1-2 săptămâni de la expunere.

Simptomele respiratorii sunt: tuse: imediat şi în următoarele 2-3 zile, obstrucţie laringeală (laringită, edem/ inflamaţia laringelui) – 2-3 săptămâni după expunere, RADS: pneumonită, bronhoconstricţie şi reacţie de hiper-sensibilitate: 3 săptămâni după expunere. „Foarte important, dacă aţi inhalat gaz lacrimogen/ iritant (CS/OC) şi experimentaţi în următoarele 2 săptămâni simptome atipice, orice sângerare a mucoaselor (tuse cu urme de sânge sau vărsături cu sânge), mergeţi la cea mai apropiată cameră de gardă. Aceste manifestări sunt rare, atipice dar cu potenţial sever. În cele mai recente recenzii de literatură durata medie a simptomelor respiratorii a fost de 22 de zile pentru tuse, 33 de zile pentru dispnee (dificultăţi de respiraţie) şi 38 de zile pentru dureri în gât“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri