O avocată turcoaică încarcerată a murit la Istanbul, după ce a făcut timp de 238 de zile greva foamei, pentru a cere un proces echitabil, o moarte care provoacă indignare puternică în Turcia, relatează AFP.

Condamnată anul trecut la peste 13 ani de închisoare cu privire la ”apartenenţă la o organizaţie teroristă”, Ebru Timtik a intrat în greva foamei în februarie, pentru a cere un nou proces.

Avocata, care se alimenta doar cu apă îndulcită, infuzii şi vitamine în timpul grevei foamei, mai cânărea doar 30 de kilograme când a murit, joi seara, potrivit rudelor sale.

Ebru Timtik avea 42 de ani, spune News.ro. Ciocniri au avut loc scurt timp între apropiaţi ai avocatei şi poliţie, când mulţimea venită la înmormântare a scandat sloganuri şi lozinci revoluţionare.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi au împins mulţimea cu scutul, potrivit unor reporteri AFP.

”Statul criminal va fi tras la răspundere”, au strigat persoane prezente, după ce au depus flori şi roba lui Ebru Timkit pe mormânt.

Ciocniri au avut loc şi anterior, când dricul care purta corpul lui Ebru Timtik a plecat de la Consiliul Medicinei Legale de la Istanbul, unde a fost efectuată o autopsie, fără ca familia să fie prezentă.

Un omagu i-a fost adus avocatei în faţa Baroului din Istanbul, iar apoi o rugăciune funerară a avut loc într-un lăcaş de cult alevit, o ramură heterodoxă a islamului.

Sute de persoane care scandau „Ebru Timtik este nemuritoare” au pătruns în lăcaş, în jurul căruia a fost desfăşurat un important dispozitiv al poliţiei, a constatat AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.