Caută
Close this search box.

Raed Arafat: S-ar putea să nu fi văzut încă ce e mai rău

bragadiru

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit marți seară, la postul B1 TV, despre criza COVID-19 în România.

După săptămâni întregi de creștere îngrijorătoare a numărului de infectări zilnice raportate, guvernanții susțin că a fost oprită această evoluție. Executivul dă asigurări că anul școlar, dar și alegerile locale se pot desfășura în deplină siguranță sanitară. Se ia în calcul și redeschiderea  restaurantelor.

„Nu avem deocamdată o descreştere evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău, mai ales dacă nu se respectă regulile.

Apariția virozelor înseamnă și dificultăți în diagnosticare. Se poate ca unii să le aibă pe amândouă, de asta recomandăm vaccinarea împotriva gripei sezoniere.
Impactul va fi asupra sistemului sanitar. Gripa sezonieră oricum avea impactul ei. Asta se va adăuga asupra efectelor pe care le va avea SARS-Cov-2 în continuare.

Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere. Depinde de cât de mult respectă populația regulile

Ne așteptăm ca cel puțin în toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor ATI, pe partea COVID. (…) Nu e suficient să crești numărul paturilor și al ventilatoarelor, trebuie să crești sau să reorganizezi și resursa umană.

Asta nu e doar o problemă a României. Deja UE a stabilit un program de instruire a unui număr de personal sanitar suplimentar, o instruire în regim rapid, pentru a veni în sprjiinul celor de la ATI. E un program de suplimentare în toate statele UE, deci și România va participa la acest program.”, spune Raed Arafat.

Amenzile nu sunt mari, poate unii fac intenţionat

În zonele urbane, cu cât sunt mai aglomerate, riscul de transmitere e mai mare e dacă nu se respectă regulile.

„Am văzut imaginile de la un concert din Iași, unde era șocant ce s-a întâmplat acolo. S-au luat măsuri, s-au dat amenzi, dar important era să nu se întâmple acest lucru.

Faptul că amenzile nu sunt mari și unii pot să le suporte ușor ne face să credem că unii știu foarte bine ce se va întâmpla, organizează concertele și apoi spun: ”Scuzați, dar nu știam că așa o să se întâmple”. Prin acest mod de abordare punem viața oamenilor în pericol.

Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău.(…)

Sunt foarte mulți ”experți” care vin cu păreri neavizate, nefondate, fără argumente științifice, dar aberează toată ziua și, din păcate, au efect asupra unei părți din populație. Mulți respectă regulile, dar această parte mică poate contribui la răspândirea bolii într-un mod necontrolat.

Noi nu putem rezolva o problemă sau limita un risc fără participarea populației. Populația e un factor foarte important în această ecuație. Dacă toți înțeleg că trebuie să trecem acest hop împreună, atunci poate reușim să limităm impactul și să nu ajungem ca în alte țări.”

Arafat: Mare parte a copiilor infectați au forme ușoare

„Nu avem date despre cazuri critice de copii, cu foarte mici excepții, care chiar sunt excepții. Riscul infectării la școli are efect, de fapt, asupra familiilor și asupra profesorilor.

Regulile la care se lucrează acum sunt foarte importante și ele trebuie să fie respectate. E o muncă dificilă, care implică profesorii, părinții, copiii.

Din păcate, nu avem sub nici o formă posibilitatea de a reduce riscul la zero. Risc zero nu există, iar în situația de azi, cu această pandemie, noi putem reduce riscul, dar nu putem garanta că reducem riscul la zero. Dacă apar focare, vor fi luate măsuri, probabil inclusiv închiderea temporară a școlii în care apare un astfel de focar.”

Despre declarația profesorului Alexandru Rafila privind portul măștii inclusiv în casă, pentru ca elevii să-și protejeze bunicii, Raed Arafat este de părere că „acest lucru nu poate depăși caracterul de recomandare, nu poate deveni regulă, nu poți controla acest lucru.”

Deschiderea restaurantelor nu este o măsură care se ia de o singură persoană : „Se discută în cadrul Grupului tehnico-științific, la nivel de experți, specialiști. Nu e vorba doar de aspecte medicale, de aici nu mă pronunț până nu se termină discuțiile și avem concuziile finale.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri