Romanciera Svetlana Alexievici, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2015, va fi audiată ca martor, de o comisie de anchetă desemnată de putere. Ea este suspectată că susţine o organizaţie politică de opoziţie a lui Alexandr Lukaşenko, scrie AFP.

Ea va fi audiată în cadrul anchetelor declanşate contra „consiliului de coordonare” format de opoziţie şi din care face parte, au indicat alienţii săi.

Potrivit acestui „consiliu” format pentru a promova o tranziţie politică în Belarus, Svetlana Alexievici a fost convocată de anchetatori miercuri, în calitate de martor în cazul lansat contra acestui organism acuzat „că ameninţă securitatea naţională”.

Svetlana Alexievici este membră a prezidiului consiliului de coordonare şi a sprijinit-o pe Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, care a revendicat victoria la alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, informează News.ro.

Fostă jurnalistă, Svetlana Alexievici este autoarea cărţilor care abordează tragediile epocii sovietice, al Doilea Război Mondial, catastrofa nuclear de la Cernibîl sau războiul din Afganistan.

Potrivit opozantei Maria Kolesnikova, romanciera în vârstă de 72 de ani are o sănătate fragilă. Preşedintele Alexandr Lukaşenko se confruntă de la prezidenţiale cu o mişcare de protest inedită, dar până în prezent a respins ideea unei plecări şi refuză să dialogheze cu cei care-l contestă. El a acuzat „consiliul de coordonare” că încearcă să „împiedice puterea”.

Într-o convorbire telefonică, luni, cu Vladimir Putin, principalul său aliat în ciuda tensiunilor, Alexandr Lukaşenko l-a informat pe omologul său rus de „măsuri pe care le are în vedere pentru normalizarea situaţiei” în Belarus, potrivit Kremlinului.

Justiţia a declanşat săptămâna trecută anchete pentru „apeluri la acţiuni care vizează să aducă atingere securităţii naţionale”, acuzaţie pasibilă cu pedepse de la 3 la 5 ani de închisoare.

Luni, doi membri ai „consiliului de coordonare”, Serghei Dilevski şi Olga Kovalkova, şi mai mulţi lideri ai greviştilor au fost arestaţi de poliţie la intrarea în uzina de tractoare din Minsk (MTZ).

340 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here