Caută
Close this search box.

Dezastru în fotbalul mondial

Fotbalul, la nivel mondial, se află în plin dezastru. Sunt estimate pierderi totale de circa 14 miliarde de dolari din cauza pandemiei de coronavirus, estimează FIFA.

Pentru a contracara efectele negative, forul internaţional a pregătit un fond de susţinere de 1,4 miliarde de dolari.

Oricare federaţie naţională, dar şi forurile continentale, poate solicita granturi şi împrumuturi fără dobândă, în limita unor plafoane bine stabilite.

Europa, cele mai mari scăderi de venituri ca valoare totală

Olli Rehn, oficialul care conduce comitetul FIFA ce administrează fondul de susţinere, a prezentat impactul pe care pandemia l-a avut asupra fobalului.

„Este o sumă imensă şi acoperă economia din domeniul fotbalului în întregime, inclusiv toate academiile de copii şi juniori“, a declarat Olli Rehn, conform skysports.com, referitor la estimarea de 14 miliarde de dolari pierderi.

„Acest impact se va răsfrânge şi asupra anului viitor. De aceea, acest fond de susţinere nu este limitat în timp. Se pot solicita împrumuturi şi în viitor, dacă va fi nevoie.

Dacă priviţi efectele defalcat, cluburile şi asociaţiile membre din Europa au înregistrat cele mai mari scăderi de venituri în valoare absolută. Dar raportat la cifra de afaceri, cele din afara Europei au avut mai mult de suferit, în special cele din America de Sud“, a continuat oficialul.

Maximum 5,5 milioane de dolari pentru FRF

Fondul de susţinere deschis de FIFA poate fi accesat de orice federaţie naţională (n.r. – de exemplu, FRF) sau confederaţie regională (n.r. – de exemplu, UEFA), care poate aplica fie pentru granturi, fie pentru împrumuturi fără dobândă.

Limita superioară pentru federaţiile naţionale este de 1.000.000 de dolari pentru granturi, la care se pot adăuga 500.000 de dolari pentru fotbalul feminin. De asemenea, orice federaţie poate solicita împrumuturi de până la 5 milioane de dolari.

În cazul forurilor continentale, plafonul stabilit de FIFA este de două milioane de dolari pentru granturi şi 4 milioane pentru împrumuturi.

În trecut, FIFA s-a confruntat cu multe scandaluri de corupţie, dar Olli Rehn este încrezător că procedurile de audit implementate vor scoate la iveală eventualele nereguli ce pot apărea în ceea ce priveşte fondurile puse la dispoziţie de FIFA.

„Buna guvernare este esenţa acestui fond de susţinere. Am explicat lucrul acesta foarte clar tuturor asociaţiilor membre. Ştiu că unele dintre federaţii s-au plâns de procedurile dificile de conformitate – sunt obişnuit cu asta deja -, dar solicităm respectarea deplină şi lucrăm cu firme de audit de renume mondial.

Corupţia nu are ce căuta în fotbal. Este esenţial ca banii să fie folosiţi în scopul în care au fost dobândiţi“, a încheiat Olli Rehn.

Oficialul FIFA a oferit şi exemple de federaţii care au accesat deja fondurile puse la disoziţie de forul mondial. În Thailanda, banii s-au folosit pentru a putea fi repornit campionatul intern, pentru testări COVID-19 şi pentru implementarea tehnologiei VAR.

Mexic a utilizat întregul grant de 1,5 milioane de dolari pentru fotbalul feminin, iar în Brazilia banii s-au cheltuit în programul de testare al competiţiilor feminine. Federaţia din Uruguay şi-a reangajat oameni-cheie, ce fuseseră demişi din cauza pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri