Caută
Close this search box.

Donald Trump și Kim Jong Un, gata să declanșeze un război atomic

Statele Unite și Coreea de Nord au fost aproape de declanșarea unui război atomic în timpul crizei din vara anului 2017, când regimul de la Phenian a efectuat mai multe teste de lansare a unor rachete balistice.

SUA au luat atunci în calcul inclusiv folosirea a 80 de arme nucleare împotriva Coreei de Nord. În acest sens, oficialii americani au revizuit două planuri strategice: OPLAN 5027 – referitor la acțiunile de urmat în cazul unei „schimbări de regim în Coreea de Nord”, respectiv OPLAN 5015 – destinat „decapitării” regimului nord-coreean, se arată într-un amplu material Washington Post, citat de Digi24.

Ziua de 29 august 2017 a picat într-o marți. La ora 9.57 GMT, (5.57, ora Washingtonului), secretarul de stat american al Apărării din acel moment, John Mattis, a fost informat despre iminența lansării unei rachete balistice intercontinentale de către Phenian. Mattis s-a conectat de urgență de acasă la o teleconferință cu înalții responsabili militari americani.

„Suntem gata de tragere”, a fost informat. Mattis a urmărit apoi pe ecran traiectoria unei rachete care a trecut deasupra Japoniei și a căzut în cele din urmă în ocean.

Respectiva scenă, descrisă de jurnalistul american Bob Woodward în noua sa carte, „Rage”, despre administrația Donald Trump, avea să se repete de mai multe ori în vara anului 2017. Secretarul de stat al Apărării Jim Mattis obișnuia, în acea perioadă, să doarmă în trening, pentru a fi gata oricând să participe, în caz de urgență, la tele-conferințele strict secrete care se organizau de fiecare dată când o rachetă nord-coreeană era sau urma să fie lansată.

Mattis avea, de asemenea, un bec de alarmă instalat în baie, care îl avertiza în privința vreunei lansări chiar și când acesta se afla la duș, concomitent cu o alarmă care suna în bucătărie și dormitor.

În acele zile, dincolo de limbajul de curtea școlii folosit de către cei de doi lideri (Kim Jong Un îl făcea „dotard” pe Trump, în timp ce președintele SUA îl poreclise pe Kim drept „Little Rocket Man”/„Micuțul rachetist”, lumea s-a aflat într-un real pericol de confruntare nucleară între cele două țări.

La un moment dat, se arată în cartea lui Woodward, forțele aeriene ale SUA au simulat chiar un atac asupra Phenianului.

„Războiul cu Phenianul a fost mai aproape decât vă imaginați”, i-a spus Trump lui Woodward, într-un interviu. Trump a adăugat că liderul nord-coreean era „cu totul hotărât să plece la război cu Statele Unite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri