Marile puteri din G7 au îndemnat Rusia să îi trimită urgent în faţa justiţiei pe autorii otrăvirii confirmate a disidentului rus Aleksei Navalnîi, potrivit AFP.

Miniştrii de externe ai Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii şi Statelor Unite au afirmat că sunt „uniţi în condamnarea, în termenii cei mai fermi, a otrăvirii confirmate a lui Aleksei Navalnîi”.

Germania, unde disidentul de 44 de ani se află internat în spital, „i-a informat pe partenerii din G7 despre faptul că analizele chimice şi toxicologice efectuate de experţi medicali germani şi un laborator specializat al forţelor armate germane au permis stabilirea că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, o substanţă dezvoltată de Rusia”, au explicat ei, conform Agerpres.

„Orice folosire armelor chimice, oriunde, în orice moment, de către oricine şi în orice circumstanţe, este inacceptabilă şi contrară normelor internaţionale”, au subliniat miniştrii de externe în acest comunicat, dat publicităţii de Statele Unite care deţine preşedinţia anuală a G7.

„Noi, miniştrii de externe ai G7, lansăm un apel Rusiei să prezinte urgent în deplină transparenţă identitatea responsabililor acestui detestabil atac cu otravă şi să îi trimită pe autorii lui în faţa justiţiei”, au insistat ei, reamintind angajamentele Moscovei faţă de Convenţia privind interzicerea armelor chimice.

„Acest atac împotriva liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi este o altă lovitură gravă contra democraţiei şi pluralismului politic în Rusia. El reprezintă o ameninţare serioasă pentru aceşti bărbaţi şi femei care apără libertăţile politice şi civile”, au adăugat miniştrii de externe.

G7 a promis să urmărească îndeaproape răspunsul Rusiei la solicitările internaţionale, cu privire la cazul Navalnîi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.