Caută
Close this search box.

Guvernul va ataca la CCR și majorarea pensiilor cu 40%, și stimulentele pentru profesori

guvernul

Guvernul va ataca la Curtea Constituțională și legea care prevede acordarea unui supliment de 500 de euro pentru profesori, pe lângă creșterea pensiilor cu 40%, ambele modificate de PSD, în Parlament, săptămâna trecută.

Anunțul a fost făcut de Ludovic Orban, care spune că atacarea la CCR este motivată şi de faptul nu este prevăzută sursa de finanțare.

„Bugetul nu-și mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor în momentul de față. În urma zilei negre de la Parlament în care Comisia de buget-finanțe, pesediștii din comisie au aodoptat modificările la rectificarea bugetară, informează Realitatea.net.

La ora actuală, România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel la toate forțele politice să nu sprijine în Parlament raportul, pentru că va atrage consecințe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea de a atrage investiții.

Cred că e de ajuns si trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a anunţat premierul Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că așteaptă din partea celorlalte partide aceeași atitudine ca la votul din comisiile din Senat, adică de a nu vota recitifcarea bugetară în forma modificată de PSD, dar, dacă va trece în final modificarea rectificării bugetare, atunci Guvernul o va ataca la CCR.

„Noi ne vom bate. Celelalte formațiuni politice nu au fost prezente la această masacrare a bugetului. Sigur că așteptăm aceeași atitudine. Daca formatiunile vor adopta aceeași atitudine, vom putea retrimite raportul la comisia de buget-finanțe să împiedicam adoptarea modificărilor. (…) Dacă rectificarea va trece, Guvernul va ataca la Curte”, a mai declarat premierul.

Ludovic Orban a mai precizat și că Guvernul va contesta la Curtea Constituțională propunerile privind recificarea bugetului, pentru că nu este prevăzută sursa de finanțare, nici în cazul acordării suplimentului profesorilor, nici in cazul majorării pensiilro cu 40%.

„Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanțare este neconstitutională si noi avem obligația de a ataca la Curtea Constituțională toate legile neconstituționale”, a spus prim-ministrul.

„Amendamentele la rectificare provoacă o creștere a cheltuielilor cu 1,7% din PIB pe 2020 și de 4,8% din PIB pe 2021. Este total nesustenabilă”, a explicat Ludovic Orban.

Săptămâna trecută, comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare cu amendamente a rectificării bugetare, cu 20 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

Cel mai important amendament aprobat de comisii a fost cel care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri