Poliţia din Belarus a făcut uz miercuri seară de tunuri cu apă împotriva miilor de manifestanţi adunaţi în centrul Minskului după anunţul privind învestirea în secret, pentru un nou mandat, a lui Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent, relatează AFP şi Reuters.

Forţele de ordine au început să disperseze mai multe mii de persoane aflate pe un bulevard din centrul Minskului şi au făcut zeci de arestări.

Poliţişti anti-revoltă cu cagule i-au arestat pe manifestanţi şi i-au dus în dube. Mulţimea s-a comasat apoi în faţa unei stele funerare, în memoria morţilor din Al Doilea Război Mondial.

Mai multe persoane au fost rănite când s-a tras cu tunurile cu apă, a relatat agenţia rusă de presă Interfax, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

Mii de persoane au protestat pe străzi purtând steagurile roşii şi albe ale opoziţiei, în timp ce maşinile claxonau în jur. Numeroşi protestatari purtau coroane de carton pe cap, aluzie la depunerea jurământului de către preşedintele Lukaşenko.

„Noi nu te-am ales!”, „Nu ţi-ai început mandatul, pur şi simplu ai devenit senil!” sau „Dacă ai 80%, de ce ţi-e frică de noi?” – sunt doar câteva dintre mesajele de pe pancartele agitate de protestatari.

Statele europene au denunţat obstinaţia cu care Aleksandr Lukaşenko s-a impus din nou la putere, Berlinul declarând că „nu îl recunoaşte”, din cauza lipsei „legitimităţii democratice”.

Ignorând apelurile de a renunţa la putere după 26 de ani, Lukaşenko a fost învestit miercuri pentru un al şaselea mandat în secret, după o victorie cu peste 80% în scrutinul prezidenţial de pe 9 august, despre care opoziţia susţine că a fost fraudat.

231 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here