Caută
Close this search box.

Rămășițele a 54 de deținuți politici au fost descoperite la Periprava

periprava

Rămășițele mai multor deținuților politici au fost descoperite de arheologi în fostul lagăr comunist de la Periprava, acolo unde au fost îngropați în perioada 1959-1964, în urma extenuării, înfometării și a frigului, dar și a torturii la care erau supuși de fostul regim criminal.

Munca arheologilor a fost îngreunată de faptul că la suprafața solului nu existau semne distinctive care să amintească de înhumarea cadavrelor, iar identificarea locurilor în care deținuții erau îngropați a fost posibilă datorită amintirilor localnicilor bătrâni sau a unor foști angajați ai coloniei penitenciare.

Arheologii au reușit să recupere rămășițele a 54 de deținuți politici, constatând că o parte din ei fuseseră îngropați dezbrăcați ori înveliți în stuf și legați cu sârmă. Printre cadavrele lor, specialiștii au găsit și rămășițele unor localnici din Periprava care au fost îngropați acolo.

În timpul săpăturilor, arheologii au găsit și mormântul unui deținut politic ale cărui rămășițe nu se mai aflau în groapă, specialiștii opinând că familia deținutului a reușit să afle cu exactitate locul în care acesta a fost înhumat și i-au preluat trupul.

Investigațiile arheologice care privesc crimele regimului comunist din România se desfășoară sub patronajul Asociației Foștilor Deținuți Politici, începând din 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri