Caută
Close this search box.

Un scenariu tot mai invocat: China ar fi pregătită să invadeze Coreea de Nord

Pe fondul amenințării aproape constante a izbucnirii unei crize în Peninsula Coreeană, China, o putere majoră pare a fi ignorată.

Republica Populară Chineză împărte o frontieră de peste 1.400 de km cu vecinul său imprevizibil, are o armată impresionantă și vrea granițe stabile. În cazul în care ar considera necesară o acțiune militară, care ar fi opțiunile Beijingului în fața Phenianului și ce forțe ar fi implicate?

O analiză publicată de NationalInterest.org descrie un astfel de scenariu.

Republica Populară Democrată Coreeană este un stat independent, ostil Statelor Unite și altor puteri regionale. Armata Phenianului este un factor de descurajare pentru orice atac, fără a reprezenta o amenințare directă pentru China.

Dar, chiar dacă Coreea de Nord a fost în mod tradițional un aliat al chinezilor, legăturile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimii ani. Retorica anti-americană și armele nucleare ale Phenianului au deranjat Statele Unite, făcând din Coreea de Nord un punct major de dispută între Washington și Beijing. Iar încălcarea flagrantă a normelor internaționale, de către Phenian, a pus la încercare răbdarea Beijingului.

Așa au ăpărut zvonurile potrivit cărora Beijingul s-ar fi pregătit de mult să intervină în Coreea de Nord, fie în urma prăbușirii guvernului, fie în cazul în care conducerea țării ar lansa amenințări credibile la adresa Chinei.

NI explică faptul că chiar dacă nu se știe care ar putea fi aceste pregătiri, se pot contura câteva scenarii. Iar dacă chinezii intră în Coreea de Nord, orice regim, fie el al lui Kim Jong-un sau al atcuiva altcineva, nu va supraviețui.

Un posibil scenariu ar fi o incursiune militară în Coreea de Nord ca reacție la prăbușirea regimului. O lovitură de stat militară sau o rebeliune asemănătoare cea din Siria ar putea duce la căderea regimului de la Phenian. În acest caz, sistemul național de distribuție a alimentelor va eșua și milioane de nord-coreeni vor dori să fugă din țară. Având în vedere că granița cu Coreea de Sud este bine fortificată, iar granița rusă este departe, granița cel mai puțin dificil de traversat ar fi cea cu China.

Puternic preocupat de stabilitatea internă, Beijingul nu ar tolera milioane de refugiați să ajungă pe teritoriul său.

Așa că cele trei armate ale Armatei Populare de Eliberare (PLA) se vor deplasa spre sud. O opțiune este crearea unei zone tampon în Coreea de Nord, dar aceasta nu ar rezolva problema instabilității politice și economice. Dacă PLA se va deplasa spre sud, ar merge probabil până la Phenian pentru a instala un guvern marionetă și a restabili un anumit nivel de stabilitate.

Cel mai plauzibil scenariu ar fi ca regimul de la Beijing să pornească o invazie totală pentru a răsturna regimul. Susținute de cele două divizii de atac aerian ale Forțelor Aeriene Chineze repartizate Comandamentului Nordic, cele trei armate PLA ar putea trece rapid granița și apoi spre sud, în spatele armatei nord-coreene. Dacă regimul de la Phenian ar fi încă la putere, China s-ar putea confrunta cu o rezistență considerabilă. Lipsa rezervelor de combustibil, dictată de China, ar bloca probabil multe dintre cele 14 corpuri de armată ale Phenianului, făcându-le incapabile să reziste unei invazii chineze. Cel mai periculos aspect al unei invazii chineze în Coreea de Nord ar fi dacă s-ar face concomitent cu un atac american și sud-coreean, din zona demilitarizată.

Dar, concluzionează site-ul NI, cu excepția prăbușirii totale a regimului de la Phenian, e puțin probabil ca China să invadeze Coreea de Nord în următoarea perioadă. Costurile economice, politice și militare depășesc beneficiile – cel puțin deocamdată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri