Caută
Close this search box.

VIDEO Zeci de mii de muntenegreni au ieşit în stradă. Nu vor spre Rusia

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă duminică seară în Muntenegru, la o săptămână după victoria în alegeri a opoziţiei pro-sârbe, relatează DPA.

„Ne-am săturat de ‘libertatea cetnică'”, a declarat unul dintre vorbitori, la marşul din capitala Podgorica.

Cetnicii au fost militanţii sârbi care au comis atrocităţi împotriva civililor în timpului celui de-Al Doilea Război Mondial şi al conflictelor din anii 1990 din fosta Iugoslavie, aminteşe Agerpres.

Trei alianţe de opoziţie au câştigat 41 din cele 81 de locuri în parlament la alegeri. Ele vor să formeze un guvern de experţi care să îl înlăture de la putere pe preşedintele Milo Djukanovic, care a condus ţara timp de aproape 30 de ani.

Ele îl acuză de corupţie şi de atacuri asupra criticilor guvernului.

Djukanovic a condus această ţară mică din Balcani în procesul de obţinere a independenţei faţă de Serbia în 2006 şi a stabilit un parteneriat cu Occidentul.

Frontul Democrat (DF), pro-rus, a obţinut cele mai multe mandate, 27. Ambii parteneri de alianţă ai săi sunt pro-occidentali.

Noua balanţă de putere a declanşat temeri că, sub conducerea DF, Muntenegru s-ar putea apropia foarte mult de Serbia şi Rusia, explică Agerpres.

Djukanovic însuşi a reiterat în campania electorală acuzaţii că opoziţia acţionează în interesul Serbiei şi Rusiei.

Potrivit DPA, nu este clar cine a organizat marşul de duminică. Majoritatea vorbitorilor s-au prezentat drept patrioţi.

Ziarul independent Vijesti a identificat printre participanţi numeroşi politicieni cunoscuţi din partidul DPS al lui Djukanovic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri