Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis: România pune condiții pentru a susține ținta de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030

iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, după reuniunea Consiliului European, care a dezbătut propunerea Comisiei Europene, de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până la sfârșitul anului 2030, că România ar putea accepta susținerea acestei ținte, dar numai în anumite condiții.

Planul Comisiei Europene nu poate fi implementat decât prin consens și aproximativ jumătate dintre țările UE s-au declarat împotriva acestuia, din cauza costurilor economice și sociale presupuse de trecerea la o economie verde și renunțarea totală la industriilor poluante.

Polonia, care vrea să își apere producția energetică pe bază de cărbune, a amenințat chiar cu blocarea proiectului.

„Concluziile adoptate de liderii europeni referitoare la această temă fac referire la faptul că toate statele membre ale Uniunii trebuie să participe la efortul colectiv de atingere a acestui obiectiv, cu luarea în considerare a circumstanțelor naționale și a principiilor echității și solidarității.

În acest context, Consiliul European invită Comisia Europeană să aibă un dialog aprofundat cu statele membre ale Uniunii pentru a evalua situațiile specifice și impactul la nivel național”, explică Administrația Prezidențială într-un comunicat, conform Digi24.

Aceasta susține că liderii europeni vor reveni asupra acestui subiect la reuniunea din decembrie 2020 pentru a agrea noua țintă de reducere a emisiilor pentru 2030.

Administrația Prezidențială precizează totodată și condițiile pe care le pune România pentru a susține planul Comisiei Europene:

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat că propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este una foarte ambițioasă, care ar putea fi acceptată de către România, în anumite condiții. În acest sens, Președintele României a menționat faptul că atingerea acestei ținte va depinde de instituirea unor mecanisme de sprijin și flexibilități adaptate nevoilor și specificului statelor membre. De asemenea, trebuie luate în considerare eforturile de decarbonizare anterioare, precum și diferențele de dezvoltare dintre statele membre, astfel încât partajarea eforturilor la nivelul Uniunii să se realizeze de o manieră echitabilă.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat importanța asigurării finanțării de către UE a acțiunilor din domeniul schimbărilor climatice, în special pe baza noilor instrumente dedicate redresării economice, în funcție de prioritățile fiecărui stat membru.

Președintele României a arătat că, pentru asigurarea implementării adecvate a noilor angajamente, este necesară respectarea unor condiții esențiale. Prima dintre acestea se referă la faptul că modalitatea de atingere a noilor ținte trebuie decisă la nivel național, având în vedere că nu există o soluție unică, aplicabilă tuturor statelor membre. Președintele Klaus Iohannis a declarat că este importantă menținerea unui cadru flexibil, care să permită tuturor țărilor din Uniune să identifice cele mai potrivite soluții pentru contribuția la atingerea unor noi obiective în domeniu.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că stabilirea mix-ului energetic trebuie să rămână o competență națională, context în care este necesară adaptarea, la nivel național, a măsurilor de conformare la noile obiective din domeniul schimbărilor climatice”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri