Nu pot fi emise ordine către medicii de familie pentru a face, în afara negocierilor contractului cu CNAS, alte acte medicale, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor din România. Astfel, medicul de familie poate monitoriza de la distanță pacienții COVID-19, dar nu vor intra în focar.

„Văzând declarațiile din spațiul public a unor oficialități guvernamentale precum primul ministru, ministrul Sănătății, consilieri ministeriali etc, cu privire la soluții la care se gândesc pentru monitorizarea și controlul pacienților cu SARS-CoV-2, Colegiul Medicilor din România privește cu mare îngrijorare declarațiile respective. Decidenții trebuie să înțeleagă că activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfășoară în baza unor contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurări sociale de sănătate; aceste contracte se încheie respectând o Hotărâre de Guvern care aprobă un Contract Cadru și Norme de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, au transmis, joi, reprezentanții Colegiului Medicilor de Familie (CMR).

Potrivit acestora, Hotărârea de Guvern de aprobare a Contractului Cadru și Normele de aplicare, respectă sau ar trebui să respecte rezultatul negocierilor dintre CNAS și CMR.

„Nu se pot emite ordine directe către medicii de familie pentru efectuarea unor servicii în afara negocierilor și fără cuprinderea lor în Contractul Cadru și Normele de aplicare a acestuia. Fără parcurgerea acestor etape, orice declarație în spațiul public creează confuzie majoră în rândul populației și îngrijorarea justificată a medicilor de familie. Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecției împotriva contaminării așa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecțios cunoscut. Echipamentul de protecție – chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spații și condiții de echipare-dezechipare, decontaminare (duș imediat), de neutralizare a echipamentului, condiții de transport la domiciliu în focar și de la domiciliul pacienților izolați”, spun reprezentanții CMR.

CMR atrage atenția că un medic de familie infectat sau bolnav, indisponibilizat pentru pacienții de pe lista sa, ar crea consecințe dezastruoase în lanț privind furnizarea de servicii pacienților respectivi.

„S-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienților la servicii medicale în asistența medicală primară, având consecințe și pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unitățile de primire urgență și așa sufocate de solicitări. Absența medicul de familie din mediul rural ar crea efecte și mai dramatice pentru accesul la servicii medicale asiguraților. Medicul de familie poate asigura supravegherea de la distanță a pacienților asimptomatici sau cu simptome minore de pe lista proprie, deci pacienți cunoscuți care nu necesită evaluarea primară a comorbidităților”, mai arată CMR.

Despre atribuirea unui număr de 30 de puncte pe persoană infectată urmărită sau monitorizată, CMR atrage încă o dată atenția că Guvernul nu a găsit nici până acum soluții să plătească medicilor de familie și personalului angajat stimulentul de risc prevăzut în lege.

„Propunerea celor 30 de puncte este chiar ofensatoare, pentru că din aceeași sumă alocată pentru servicii s-ar plăti și surplusul de puncte, scăzând astfel valoarea punctului per serviciu”, spun reprezentanții medicilor de familie.

159 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here