Caută
Close this search box.

Orban: „Am decis să schimbăm reglementarea privind modul de funcționare a teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor”

ludovic orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că Hotărârea de Guvern privind starea de alertă și cele trei anexe ale sale vor fi modificate, astfel încât starea de alertă să fie prelungită cu încă 30 de zile și să fie implementate noi măsuri anti-coronavirus. Astfel, masca de protecție va deveni obligatorie în spațiile deschise aglomerate din zonele în care rata de infectare e între 1,5 și 3 la mia de locuitori. Unde indicele depășește 3, masca va deveni obligatorie în absolut toate spațiile deschise. De asemenea, funcționarea restaurantelor, cafenelelor, sălilor de cinema și de spectacol va fi reglementată tot în funcție de rata de infectare cu coronavirus din zonele respective.

Ludovic Orban anunță noi reguli privind funcționarea teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor

Premierul a precizat că a avut consultări cu reprezentanți ai instituțiilor de cultură și ai HoReCa, în urma cărora a luat o serie de decizii în privința activității din aceste două sectoare.

Astfel, restaurantele, cafenelele, cinematografele și sălile de spectacol vor funcționa la capacitate de 50% dacă în zonă incidența e de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, la capacitate de 30% și program până la ora 23.00, dacă în zona respectivă incidența e între 1,5 și 3 la mia de locuitori și întreruperea activității dacă incidența depășește 3.

„În urma acestor consultări, am decis să schimbăm reglementarea privind modul de funcționare al teatrelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacol și a unităților de deservire de tip restaurante, cafenele, utilizând un sistem similar cu cel al școlilor, numai că am stabilit primul prag de 1,5.

Între 0 și 1,5 indicele de răspândire funcționează teatrele, cinematografele la o capacitate la 50%, cu respectarea regulilor din ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministrului de resort. Între 1,5 și 3 la mie, permitem funcționarea acestor activități culturale și economice dar cu o capacitate de 30% și doar la o rată de peste 3 la mie să se închidă aceste activități, pe o perioadă de maxim 14 zile și să se poată redeschide când ndindicele coboară sub 3 la mie”, a declarat Orban, la debutul ședinței de Guvern.

Ludovic Orban: Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile deschise, acolo unde rata de infectare e de peste 3 la mia de locuitori

Șeful Guvernului a anunțat și noi reguli privind purtarea măștii de protecție în exterior.

„În principal se instituie obligativitatea portului măștii în anumite categorii de spații aglomerate: peroane, stații, piețe, târguri, oboare, unde nu se poate păstra distanța. Pentru o incidență între 1,5 și 3 la mie. Unde se depășește indicele de 3 la mie, CNSU propune obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, ca măsură de protecție suplimentară”, a declarat Orban.

Miercuri, România a ajuns la 164.477 de infectări cu cronavirus și 5.601 decese. Această zi a marcat două recorduri negative: cele mai multe noi infectări (4.016) și cei mai mulți pacienți la Terapie Intensivă (686). În 19 județe a fost depășit indicele de 1,5 infectări la mia de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri