CCR a oferit putere Parlamentului – dominat de PSD – să stabilească data alegerilor legislative, însă Guvernul Orban are un as în mânecă: ordonanţa de urgenţă.

Prin urmare, PNL şi PSD s-au înţeles ca data scrutinului să rămână 6 decembrie, cu condiţia ca pandemia să nu capete proporţii apocaliptice, susţin surse politice din ambele tabere. În public, PSD şi PNL se vor lupta din vorbe, susţine Sebastian Zachmann de la Adevărul.

Jurnalistul explică amănunţit ce urmează. Partea esenţială, mai jos:

În acest moment, e în vigoare hotărârea de Guvern prin care data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 6 decembrie, aşa cum îşi doresc preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.

CCR susţine că această hotărâre de Guvern îşi încetează efectele în momentul în care legea PSD – prin care Parlamentul primeşte puterea de a decide data scrutinului – intră în vigoare. Însă până la promulgare mai sunt câţiva paşi procedurali. Va urma un ping-pong între PSD şi PNL.

Preşedintele Klaus Iohannis n-are niciun interes să promulge legea PSD, aşadar va trage de timp: are la dispoziţie 10 zile să analizeze. Apoi va trimite legea înapoi în Parlament pentru reexaminare. Chiar dacă social-democraţii o vor dezbate în procedură de urgenţă, tot e nevoie de minimum două zile să treacă de cele două Camere.

Apoi PNL o poate contesta din nou la Curte, cu scopul făţiş de a trage de timp, pentru că magistraţii CCR nu-şi vor schimba opinia de la o lună la alta. Potrivit calendarului, legea poate ajunge pe masa Curţii cel mai devreme pe 30 octombrie.

Să presupunem că decizia va veni cu maximă celeritate, însă tot e nevoie de câteva zile pentru proceduri: opinia părţilor, deliberare, decizie, motivare. Aşadar, o nouă sentinţă a Curţii, chiar dacă e previzibilă pro-PSD, nu poate veni mai devreme de mijlocul lunii noiembrie, când vom fi deja în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

Potrivit Constituţiei, preşedintele Iohannis are din nou la dispoziţie 10 zile de gândire, însă de această dată e obligat să promulge proiectul PSD. Asta ar însemna ca legea să intre în vigoare exact cu o săptămână înainte de scrutin.

Teoretic, în ultimele zile de campanie, Hotărârea de Guvern prin care alegerile parlamentare au fost fixate pe 6 decembrie ar putea fi anulată de legea PSD, proaspăt promulgată de Iohannis. Pare că va urma un haos generalizat, care poate duce la amânarea alegerilor pe ultima sută de metri. Fals! Guvernul are ultimul cuvânt.

Orice lege promulgată de preşedinte intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. În acest interval de trei zile, Executivul Orban poate veni cu o ordonanţă de urgenţă care să abroge sau să proroge legea PSD. Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare imediat, deci ara efect letal pentru legea PSD.

Ulterior, orice OUG poate fi contestată la CCR de Avocatul Poporului, însă în acest caz va fi prea târziu: alegerile parlamentare vor fi trecut până la o decizie ulterioară a Curţii. Aşadar, orice încercare a social-democraţilor de a amâna alegerile parlamentare pentru luna martie e soritită eşecului din punct de vedere juridic.

”Adevărul e că Guvernul are la îndemână opţiunea nucleară: ordonanţa de urgenţă. Deci amânarea alegerilor depinde de tandemul Iohannis- Orban, nu de PSD. Iohannis a spus deja că vrea alegeri în decembrie, prin urmare doar un dezastru medical mai poate schimba data scrutinului”, susţine unul dintre juriştii PSD.

Potrivit surselor citate, liderii social-democraţi se tem că Iohannis va acuza PSD în campanie că nu se dă dus de la putere, discurs care ar afecta rezultatul partidului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.