Caută
Close this search box.

Sărbătoarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”

De la organizatori aflăm amănunte interesante despre evenimentul care a avut  loc cu ocazia aniversării celor 82 de ani de la inaugurarea ansamblului sculptural ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” a găzduit lansarea cărții „Brâncuși – un sculptor de la Răsărit”, autor Pavel Șușară care propune o înțelegere nouă a operei brâncușiene, existente în peisajul rural al României ante și interbelice. Despre apariția lucrărilor monumentale în peisajul oraşului Târgu Jiu, Pavel Șușară afirmă despre Brâncuși: „Mai întâi, (…) a scrutat și a măsurat locul cu ochii și cu pasul, ca un gospodar de la țară, apoi a tăiat orașul în două, pe orizontală, de la apa Jiului și până la maidanul de la margine, a marcat locurile ca un inginer hotarnic, a tăiat el însuși piatra și lemnul ca un cioplitor de meserie, a angajat, mai apoi, alți oameni ca să facă lucruri pe care nu le mai făcuseră niciodată, mai întâi ca un constructor tradițional, apoi ca un antreprenor modern, după care a ridicat pe verticală forme complexe și mai înalte decât un bloc de locuințe sau decât un turn, asemenea unui arhitect de avangardă”.

La Masa rotundă cu tema „Programul de urmărire în timp și mentenanță pentru Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu” au avut intervenţii Doru Strîmbulescu, managerul Centrului Brâncuși, arh. ing. Aurora Târșoagă, șef al Proiectului cadru de urmărire în timp,care a vorbit despre modelele de intervenție folosite la alte monumente istorice din Europa, pe baza cărora s-a elaborat proiectul pentru Ansamblul brâncușian,ing. geol. Anca-Cornelia Luca, care a reamintit că „travertinul de la Poarta Sărutului este cea mai frumoasă și vie piatră, care lucrează mereu iar arh. Ileana Zbirnea, a observat că, „Poarta Sărutului trebuie ajutată să îmbătrânească frumos, opera în întregul ei fiind ca un pensionar cu multe componente”.

La finalul manifestării a fost decernat Premiul Național Brâncuși pentru anul 2019 graficianului, pictorului și sculptorului Mircia Dumitrescu. Președintele juriului care a analizat toate cele patru nominalizări venite din partea Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și a Institutului Cultural Român, criticul de artă Pavel Șușară a justificat alegerea făcută, care a luat în considerare în primul rând expoziția „Ucigând balaurul”, organizată în 2019 la Târgu Jiu, dar și alte dimensiuni ale artei lui Mircia Dumitrescu. Premiul în bani a fost oferit de Institutul Cultural Român. Din partea acestei instituții, la manifestare a fost prezentă Marina Roman, consiliera Președintelui I.C.R. Mirel Taloș, care a transmis un mesaj din partea acestuia: „Felicit Centrul Brâncuși, pe managerul Doru Strîmbulescu pentru consecvența și puterea de a organiza an de an aceste manifestări, în condițiile în care prea puține instituții de cultură din țară mai reușesc acest lucru”.

Manifestarea dedicată aniversării a 82 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” a fost organizată de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, împreună cu Institutul Cultural Român.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri