Caută
Close this search box.

Urmează izolarea generalizată? Autoritățile avertizează: Nu mai avem timp

În contextul în care cazurile de coronavirus forțează din ce în ce mai multe state europene să impună măsuri de protecție mult mai dure, comisarul european pentru sănătate le-a cerut statelor membre ale UE să facă tot ce este necesar pentru a evita „o izolare generalizată”.

„Primul meu mesaj către statele membre astăzi este un mesaj de urgenţă. Nu mai avem timp. Toată lumea trebuie să facă ceea ce este necesar pentru a evita efectele devastatoare din punct de vedere social, economic şi sanitar al unei izolări generalizate”, a spus Stella Kyriakides, comisarul european, conform agerpres.ro

Acesta a transmis „o mare îngrijorare” faţă de „creşterea din ce în ce mai rapidă a ratei de infectare în întreaga UE”, mai ales creşterea numărului de spitalizări, a cazurilor severe şi deceselor.

„Trebuie să ne pregătim toţi pentru următoarele etape”, a adăugat comisarul, prezentând o propunere a Comisiei Europene pentru coordonarea strategiilor de vaccinare.

„Nu vom putea să inversăm tendinţa de azi pe mâine, dar cu un vaccin toată lumea trebuie să fie pregătită”, a subliniat ea, după ce executivul comunitar a încheiat acorduri cu unii dintre producătorii unor potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19.

De asemenea, aceasta a fost întrebată despre data când un asemenea vaccin ar putea fi disponibil. Kyriakides a spus că nu doreşte să „speculeze”.

„Am putea avea primul vaccin disponibil până la începutul anului viitor, dar aceasta depinde de rezultatele testelor de fază a treia şi de avizul agenţiei europene a medicamentelor, care este crucial pentru noi”, a conchis Comisarul European.

Președinta Comisiei Europene, suspectă cu COVID-19
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a părăsit joi summitul european, la mai puţin de o oră de la începutul acestuia la Bruxelles, după ce a aflat că a fost în contact cu o persoană testată pozitiv pentru COVID-19, transmite Reuters.

„Tocmai am fost informată că un membru al ‘front office’ a fost testat pozitiv pentru COVID-19 dimineaţa aceasta”, a anunţat Ursula von der Leyen pe Twitter.

„Eu am fost testată negativ. Totuşi, ca măsură de precauţie, părăsesc imediat Consiliul European şi intru în autoizolare”, a mai precizat şefa Comisiei Europene.

Summitul european continuă conform programului stabilit.

Într-o declaraţie dată la sosirea la summit, Ursula von der Leyen a apreciat că, în timp ce evoluţia pandemiei în Europa devine ”tot mai îngrijorătoare”, statele Uniunii Europene ar trebui să stabilească reguli comune privind carantina şi testarea pentru COVID-19, astfel încât să se pună capăt mozaicului de reguli aplicate de ţările membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri