Ana Birchall, fost ministru al Justiției, a afirmat, într-un răspuns pentru aktual24.ro, că Secția Specială ar fi fost desființată până acum, dacă ar mai fi fost ministru și dacă avea parte de susținerea Guvernului.

„Va răspund eu direct: DA, aș fi desființat-o prin act normativ adoptat în guvern! Mai mult, am refuzat să semnez poziții pro SIIJ pe care agentul guvernamental din MAE le trimitea la CJUE.

În fapt am trimis poziții pentru desființare (lucru care mi-a atras prima remaniere la câteva săptămâni de la numire).

Dacă urmăriți declarațiile mele publice din acea perioada pe lângă contrele din CSM pt numirea lui Florea, am dispus înființarea un grup de lucru care a consultat magistrații, asociațiile profesionale, instituțiile relevante, mesajele venite de la cetățeni, Declic etc iar concluzia covârșitoare a fost pentru desființarea acestei monstruozități juridice.

Am lăsat această analiză la minister, analiză ale cărei concluzii au fost folosite ulterior în acel memo adoptat de guvern. Acesta este adevărul și se poate proba oricând cu documente!”, a transmis Ana Birchall, răspunzând la întrebarea „Credeți că Birchall ar fi desființat Secția Specială până acum?”.

Ea a precizat că decizia de desființare propusă este constituțională.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține că „nu există o problema de lipsa de voință juridică a Ministerului”, cu privire la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

El a afirmat că, în prima etapă a consultărilor publice, pe tema modificărilor aduse Legilor Justiției, nu a fost formulată nici o propunere privind menținerea în funcțiune a acestei secții.

„În ceea ce privește Secția Specială, reamintesc faptul că Ministerul Justiției și-a îndeplinit obiectivul asumat: a elaborat proiectul de lege (…), poate fi promovat oricând. Nu avem cea mai mică garanție, mică spun, nu mare, că majoritatea îl va adopta.

Altfel, vă reamintesc două proiecte similare ale USR trimise în Parlament, rezultatul a fost respingerea lor. Aceasta este problema cu Secția specială: nu există o problemă de lipsă de voință juridică a Ministerului, de a proceda la desființarea acestei secții”, a afirmat Cătălin Predoiu, răspunzând unei întrebări.

Ministrul a adăugat că „poziția PSD este cât se poată de clară” cu privire la desființarea SIIJ: „nu vor să audă de acest lucru”.

Acesta a precizat că, până în prezent, în cadrul consultărilor publice cu privire la modificările Legilor Justiției, nu au fost formulate propuneri cu privire la menținerea acestei secții.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunță, în 30 septembrie, că ministerul pune în dezbatere publică legile Justiției și invită toți participanții din sistem la o ”dezbatere temeinică”, această urmând a se finaliza în 31 martie 2021. El preciza că la Legea privind organizarea judiciară, una dintre principalele propuneri este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Predoiu afirmă că înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost o eroare, soluția găsită fiind greșită. ”În realitate, noi nu avem un sistem de combatere a corupției în sistemul judiciar”, spunea Predoiu, precizând că cinci magistrați care sunt localizați în București nu pot urmări întreg fenomenul la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.