Caută
Close this search box.

Cabinetul Orban a decis prelungirea subvenţionării şomajului tehnic şi a Kurzarbeit

ludovic orban

Executivul a decis prelungirea cu şase luni, până la 31 iunie 2021, a măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemia de COVID-19, respectiv şomajul tehnic şi programul de muncă flexibilă Kurzarbeit.

„A fost propus un proiect de ordonanţă de urgenţă, (…) iniţiat de Ministerul Muncii, care priveşte aplicarea măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemie, cu şase luni, până la 31 iunie 2021.

Vorbim atât de indemnizaţia de şomaj tehnic, cât şi de aplicarea programului flexibil de muncă. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, măsurile de sprijin adoptate de Guvern în perioada stării de alertă pot fi prelungite la 31 iunie 2021 pentru domeniile unde există în continuare restricţii privind desfăşurarea activităţilor sau pentru companiile care solicită program flexibil de muncă pentru angajaţi”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Autorităţile estimează că vor beneficia 700.000 de persoane de şomaj tehnic suportat de stat în 6 luni 2021, iar suma medie pe lună/angajat va fi 1.656 lei. În ceea ce priveşte activităţile independente: 60.000 de persoane, suma medie fiind de 2.931 lei.

În cazul programului Kurzarbeit este clarificată interdicţia de angajare de personal, raportându-se strict la nivelul locurilor de desfăşurare a activităţii angajatorului la nivelul cărora se aplică măsura.

Totodată, a adăugat Dancă, Executivul a dezbătut în primă lectură, în şedinţa de joi seară, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind introducerea semnăturii electronice în contractele de muncă. „Este încă un pas în digitalizarea relaţiilor dintre instituţiile statului şi cetăţeni”, a explicat Ionel Dancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri