Caută
Close this search box.

CE aprobă o schemă de ajutor de 150 de milioane de euro, prezentată de România pentru încălzirea bazată pe surse regenerabile de energie

comisia europeană

Comisia Europeană a anunţat vineri că aprobă o schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro, prezentată de România pentru sprijinirea investiţiilor în sistemele de încălzire centralizată, bazate pe surse regenerabile de energie.

„Această schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane euro prezentată de România va sprijini investiţiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată.

Ea va favoriza tranziţia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Această măsură de ajutor a fost posibilă şi datorită Planului de Investiţii al Pactului verde european.

Pentru a debloca potenţialul sistemelor de încălzire centralizată de a contribui la tranziţia către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investiţii a oferit statelor membre mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte acordarea de sprijin pentru producerea de energie termică, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, spune vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, citată de News.ro.

România a notificat Comisiei intenţia sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane lei (aproximativ 150 de milioane euro) pentru construirea şi/sau modernizarea mai multor de instalaţii de producţie şi reţele de distribuţie a energiei termice (cu o contribuţie de maximum 20 % din valoarea totală a investiţiilor în cazul celor din urmă).

Ajutorul preconizat ar urma să fie acordat sub forma unor granturi directe finanţate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri