Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Dragoş Bordianu, a declarat că felul în care a fost construit Spitalul Modular de la Leţcani este anchetat de procurori, într-un dosar penal deschis in rem.

Acesta a adăugat că au fost cerute documente de la Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Euronest, privind contractul de achiziţie pentru construirea spitalului modular.

Preşedintele acesteia este fostul şef al Consiliului Judeţean, Maricel Popa (PSD). El deschide lista candidaţilor PSD la Senat, în Iaşi, la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Firma câştigătoare, în urma licitaţiei, implicată în construirea spitalului, a fost SDI Global LLC din Turcia, iar investiţia s-a ridicat la 13,2 milioane de euro.

„Urmărirea penală se desfăşoară in rem, deci cercetările sunt într-o fază incipientă. Se solicită înscrisuri, în acest moment, de către organele de cercetare penală din serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorului de caz.

Se urmăreşte stabilirea unor aspecte care să conducă la calificarea încadrării juridice, a criteriilor de competenţă, deocamdată, urmând să facem demersurile necesare”, a afirmat Dragoş Bordianu, pentru News.ro.

El a precizat că au fost solicitate documente de la Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Euronest şi contractul de achiziţie privind spitalul modular de la Leţcani.

„Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări din oficiu a organelor de cercetare penală, în baza unor articole apărute în presă. Din articolele respective au fost extrase anumite situaţii care ar putea avea o conotaţie ilicită şi au fost făcute solicitările acestea către instituţiile implicate şi către Asociaţia Euronest pentru obţinerea documentelor care să contribuie la lămurirea situaţiei de fapt”, a completat Bordianu.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi a adăugat că dosarul a fost deschis din luna august, iar ancheta este în desfăşurare pentru a lămuri aspectele care ţin de încadrarea juridică.

„Dosarul a fost deschis în luna august. Ancheta este în desfăşurare şi într-o fază în care trebuie să lămurim aspecte ce ţin de încadrarea juridică, de competenţă. Abia ulterior putem să luăm alte măsuri şi să apreciem, în funcţie de ceea ce rezultă”, a explicat el.

Potrivit paginii de Facebook a Euronest Intercommunity Development Association. preşedinte este Maricel Popa. Asociaţia a fost implicată în eforturile de construire a spitalului modular de la Leţcani.

„Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a fost înfiinţată, în 2008, de Consiliile Judeţene Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui pentru implementarea de proiecte la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est”, conform descrierii de pe pagina de pe reţeaua de socializare.

Pe 21 aprilie, Maricel Popa anunţa pe Facebook că, în urma licitaţiei firma câştigătoare este SDI Global LLC din Turcia pentru construirea Spitalului Mobil de la Leţcani.

„Apreciez consensul la nivelul consilierilor judeţeni din Iaşi şi Neamţ, aceştia votând pentru achiziţia în comun a unităţii sanitare. În ceea ce priveşte punerea în funcţiune a spitalului mă aştept să fim susţinuţi de ministerul Sănătăţii pentru obţinerea avizelor în regim de urgenţă.

Majoritatea spitalelor din Iaşi au adresabilitate regională. Am considerat necesar să avem o astfel de unitate tampon care să asigure în primul rând un triaj al pacienţilor care vin din zona Moldovei, pentru a proteja celelalte spitale, cadrele medicale şi pacienţii cu alte patologii.

Mulţumesc preşedintelui CJ Neamţ care a înţeles necesitatea şi urgenţa achiziţionării acestei unităţi medicale mobile. Apreciez efortul colegilor de la Euronest, Comisiei de evaluare, formată din specialişti din domeniul medical, de la spitalele subordonate CJ şi de la ISU Iaşi. Aceşti oameni au venit în zilele de Paşte şi au analizat ofertele primite”, a scris atunci Maricel Popa, pe Facebook.

Pe 18 septembrie, a fost inaugurat spitalul modular de la Leţcani. Investiţia a fost de 13,2 milioane de euro, iar unitatea medicală mobilă are 10.000 de metri pătraţi, „250 de paturi, 100 de paturi de terapie intensivă plus trei paturi de terapie pentru blocul operator, sală de operaţie, sală de naşteri, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare, radiologie (două computer tomografe- unul fix, celălalt mobil), este o unitate medicală cu presiune negativă”, mai scria atunci Maricel Popa, pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here