Caută
Close this search box.

Iohannis explică de ce la 5 ani de la Colectiv marii arși nu pot fi tratați în România: A fost un guvern tehnic interimar care nu a reușit să miște foarte mult

klaus iohannis

Au trecut cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv, dar rănile nu s-au închis. De altfel, sistemul sanitar românesc nu a progresat prea mult, iar tragedia s-a repetat zilele trecute la secția ATI a Spitalului Piatra Neamț. Președintele Klus Iohanis dă vina pe guvernul tehn ocrat, care a succedat Cabinetul Ponta, și pe PSD, care nu a făcut progrese în acest sens cât timp a fost la guvernare.

„A fost un guvern tehnic interimar care nu a reușit să miște foarte mult, cum nici nu se aștepta nimeni. Și acest guvern e un guvern interimar, cu o minoritate în Parlament. Reformele se fac cu majoritate parlamentară solidă. Speranța după aceste alegeri este formarea unei majorități în jurul PNL care împreună cu mine să se apuce de marile reforme”, a spus Klaus Iohannis.

Nelu Tătaru, la 5 ani după Colectiv: Avem tot 23 de paturi pentru pacienții cu arsuri grave

Amintim că înainte de tragedia de la Piatra Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru declara că România are tot 23 de paturi destinate pentru pacienții cu arsuri grave. Tătaru a precizat că lucrurile pentru tratarea marilor arși în sistemul sanitar din România s-au schimbat totuși, dar mult prea lent.

„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această dată, gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea ‘marelui ars’ în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro. (…) Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele”, afirmă Nelu Tătaru, potrivit Hotnews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri