Medicul de terapie intensivă Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, avertizează că din cauza numărului mare de infectări, riscăm ca peste trei săptămâni să vedem bolnavii de Covid-19 „pe strada de lângă spital”.

În imaginile de la Spitalul Matei Balș se vede cum pacienșii sunt tratați pe holuri din lipsa locurilor.

„Cel mai important este ce capacitate are spitalul. Nu mă interesează indicii epidemiologici, dacă oamenii mor în fața spitalului. Va trebui să-i corelăm cu capacitatea sistemului sanitar de a-i prelua. Am văzut imaginile de la Balș din hol, peste trei săptămâni o să le vedem în curte și ulterior pe strada de lângă spital. Nu putem merge până în acel punct”, spune medicul, potrivit Digi 24.

Medicul vorbește și despre mortalitatea din România

Acesta spune că patologiile cronice duc la o mortalitate ridicată.

„Trebuie spus care e mortalitatea europeană. Ea variază între 60 și 80%, dar e modelată de capacitatea fiecărei țări de a gestiona. Văd doi factori. Patologiile cronice asociate. Toți vârstnicii din Europa au, dar severitatea și modul în care au fost îngrijiți diferă. Un bolnav cu hipertensiune care nu merge doi ani la medic se va degrada mult mai repede decât unul care merge lunar sau la trei luni pentru evaluările periodice.

Alt aspect ține de sistemul sanitar. Perspectiva este diferită. Cu cât vom ajunge mai repede la capacitatea maximă a sistemului sanitar, ceea ce se întâmplă, cu atât mortalitatea va crește, pentru că bolnavii vor aștepta mai mult pentru a fi preluați și vor fi mult mai degradați.

Dacă discutăm de performanța sistemului sanitar discutăm de două aspecte: spitale vechi, spitale supraaglomerate de pacienți, în care nu se pot implementa circuite funcționale și este evident că vom avea secundar infecții nosocomiale. Discutăm și de un deficit de personal medical. Acesta este foarte real și se va reflecta în calitatea actului medical. Dacă zece pacienți ATI sunt îngrijiți de două asistente sunt îngrijiți într-un fel, dacă vor fi îngrijiți de zece, vor fi în alt fel”, a mai spus medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.