Caută
Close this search box.

27 decembrie. Sfântul Ştefan, tradiţii şi obiceiuri

Sfântul Ştefan

Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan este pomenit în calendarul creștin ortodox și greco-catolic la 27 decembrie.

A fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostolii, din rândul evreilor elenisti, pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Sfântul Ștefan era înrudit cu Saul, cel care mai târziu avea să devină marele apostol al neamurilor, Sfântul Pavel, și era din părțile Ehiliehiei, din cetatea Tarsului.

Sfântul Ștefan era un bărbat puternic în lucru și în cuvânt, întărindu-i pe cei credincioși și mustrându-i pe cei necredincioși, spunându-le, din lege și din proroci, că din ură și din nedreptate a fost omorât Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel așteptat din veac.

Odată, într-o mare adunare la Ierusalim, la care participa și Sfântul Ștefan, la care s-a făcut întrebare despre Iisus Hristos, unii dintre cei prezenți spuneau că este proroc, alții amăgitor, iar alții că este Fiul lui Dumnezeu.

Atunci, Sfântul Ștefan s-a așezat într-un loc înalt și s-a adresat mulțimii, spunând:

„Bărbați, frați, aflați pentru ce s-au înmulțit răutățile între voi și s-a tulburat tot Ierusalimul; fericit este omul care a crezut în Iisus Hristos, pentru că Acesta este cel Care a plecat cerurile și S-a pogorât pentru păcatele noastre și S-a născut din Sfânta și Preacurata Fecioară Maria, cea aleasă mai înainte de întemeierea lumii”.

Mulți dintre cei de față, neputând a spune ceva împotriva adevărului, s-au tulburat și, cuprinși de ură, au tocmit niște bărbați care iubeau minciuna, să spună că ar fi auzit pe Ștefan grăind cuvinte de hulă împotriva lui Dumnezeu și a lui Moise.

Sfântul Apostol Ștefan le-a arătat însă cu dovezi din Scripturi că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos și că El este Mântuitorul cel așteptat și prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii și lipsa lor de credință.

Fiind condamnat la moarte, Sfântul întâi Mucenic Ștefan a fost scos din cetate și ucis cu pietre, devenind astfel primul martir creștin și mărturisitor al lui Hristos.

Potrivit unei tradiții străvechi, de Sfântul Ștefan este bine să aducem în casă icoana Sfântului, ajutându-i astfel pe creștinii care au probleme de sănătate, pe orgolioși și pe cei care se judecă de foarte mult timp.

În România, în unele locuri din Muntenia, gospodinele pregătesc așa-numitele Pâinici ale lui Ștefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac.

Se obișnuiește că aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creștinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Odată ce sunt sfințite de preot, la biserică, pâinicile se împart copiilor sărmani.

Tot în această zi este bine să se dea în dar o icoană a Sfântului Ștefan sau o candelă nouă aprinsă, pentru sănătatea rudelor bolnave, dar și pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, prețuirii și respectului, este bine că în această zi persoanele certate să se împace.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane și în locuri izolate, care ne pun viața în primejdie.

Sfântul Ștefan diaconul este sărbătorit de creștinii româno-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri