Caută
Close this search box.

Mituri demontate despre vaccinul Covid-19

vaccinul Covid-19

Odată cu apariția vaccinului anti-COVID, dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care a dovedit o eficientă de 95% în prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2, au apărut și diverse mituri și teorii ale conspirației pe rețelele de socializare, pe care unii dintre românii care sunt contra vaccinării aleg să le adopte.

Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină, a demontat cinci dintre cele mai răspândite mituri despre vaccinul anti-COVID.

1. Un grup de oameni înstăriți (Anthony Fauci și Bill Gates) foloseşte virusul ca să profite de pe urma vaccinurilor

„Nici Fauci, nici Gates nu reprezintă entități comerciale implicate pe piața vaccinurilor. Unul este expert într-o instituție publică, celălalt are o activitate nonprofit, prin Fundația Gates. Pe baza activității celor doi de până acum, mai degrabă putem spune că noi, ceilalți, am profitat de implicarea și leadership-ul dovedite în contextul pandemiei”, a explicat medicul Marius Geantă.

2. Un vaccin anti-Covid nu este sigur

„Vaccinurile anti-Covid vor ajunge pe piață, în UE, după ce vor fi aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. În evaluarea acestora, Agenția Europeană a Medicamentului va lua în considerare atât datele de eficacitate, cât și datele de siguranță, alături de datele despre asigurarea calității procesului de manufacturare post-aprobare.

Din datele prezentate până acum, vaccinurile au un profil de siguranță foarte bun, care rămâne să fie confirmat și de Agenția Europeană a Medicamentului”, a adăugat medicul.

3. Vaccinul conține substanțe toxice, cum ar fi mercurul

„Primele vaccinuri care vor fi aprobate sunt produse printr-o tehnologie nouă, ARN mesager, care în nici un caz nu presupune prezența mercurului”, mai spune Geantă.

4. Nu mă vaccinez pentru că nu vreau să fiu cobai

„Vaccinarea se va face cu un produs care a trecut deja prin studii de faza a III-a, pe zeci de mii de persoane, sub controlul strict al Agenției Europene a Medicamentului. La momentul vaccinării masei mari de populație, deja milioane de oameni din întrega lume vor fi primit vaccinul, iar eficacitatea și siguranța vor putea fi evaluate la altă scară”, a declarat medicul.

5. Nu mă vaccinez pentru că îmi e frică de efectele adverse

„Reacțiile adverse sunt precizate în rezumatul caracteristicilor produsului (popular, prospect) care a fost prezentat oficial de Agenția Europeană a Medicamentului în momentul aprobării vaccinului.

În general, efectele adverse pot varia de la cele minore (durere la locul administrării, durere de cap, posibil episod subfebril care dispare în câteva ore) la efecte adverse mai grave. Conform datelor prezentate public până acum, profilul de siguranță al vaccinurilor este foarte bun.

Este important ca, înainte de vaccinare, medicul și persoana care urmează să fie vaccinată să discute despre posibilele reacții adverse și managementul acestora. Este important de asemenea să spunem că, pentru vaccinurile anti-COVID, Comisia Europeană a elaborat un set de recomandări, de urmărire atentă post-vaccinare a tututor persoanelor vaccinate (inclusiv prin inițierea de registre electronice de vaccinare), pentru a identifica la timp și pe scară largă posibile reacții adverse”, a mai explicat Geantă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri